Cluj Napoca: Activități recreative pentru tinerii cu nevoi speciale

În perioada 9 – 17 martie 2016, un grup țintă format din 265 de tineri cu nevoi speciale din cadrul a trei institutii aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj: Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Jucu, Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Gherla și Liceul Tehnologic Special Samus a beneficiat de excursii organizate la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, activităţi desfăşurate în cadrul proiectului ”Inovare prin acțiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”.
Proiectul, implementat de Consiliul Județean Cluj în parteneriat cu Fundația ESTUAR, este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, în cadrul apelului ”Sinergii pentru Viitor – Tineri în situații de risc”, Programul RO 10 ”Copii și tineri în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale”.
Cu o valoare totală de 948.825 lei, corespunzător unei rate de finanțare de 100% și cu o durată de implementare de 15 luni, proiectul ”Inovare prin acțiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale” și-a propus reducerea inegalităților de care se lovesc tinerii cu nevoi speciale și implicit creșterea incluziunii sociale pentru acest grup vulnerabil.
Până în prezent, în cadrul proiectului au fost amenajate trei camere de stimulare multisenzorială, în valoare de 313.643,55 lei, în vederea desfășurării unor activități stimulative cu tinerii, urmărindu-se creșterea frecvenței comportamentelor pozitive ale beneficiarilor cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice. Utilizarea camerelor permite tinerilor dezvoltarea unor abilități în vederea obținerii unui grad de autonomie și control, deschizându-le o lume nouă și o calitatea a vieții net îmbunătățită, creându-le cadrul necesar integrării sociale.
În scopul stimulării și prin mijloace recreative a tinerilor din grupul țintă, în perioada august 2015 – martie 2016 au fost organizate excursii la Grădina Botanică Vasile Fati Jibou din județul Sălaj, la Gradina Zoologică din Târgu Mureș, la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia precum și la unul dintre mall-urile din Cluj-Napoca. Excursiile au facilitat ieșirea tinerilor din mediul obișnuit de viață, socializarea în spații noi, stimularea senzorială, tactilă, vizuală, motrică, petrecerea unui timp plăcut în spațiile de joacă și de agrement, interacțiunea cu oamenii din afara centrului, toate acestea contribuind substanțial la incluziunea socială a acestor tineri și implicit la creșterea calității vieții lor.
Totodată, printre activitățile derulate în cadrul proiectului se numără si organizarea sesiunilor de educație pentru sănătate prin care cei 265 de tineri au fost instruiți în vederea cunoașterii unor noțiuni de igienă personală, alimentație sănătoasă, igiena somnului, prevenţie privind comportamentele agresive, etc.

Proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială

Recomandari

Alte Articole