Vizită la CJ Cluj a Ambasadorului Republicii Polonia

Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnii Marius Mînzat şi Călin Tuluc, au primit joi, 31 martie 2016, vizita Excelenţei Sale, domnul Marcin Wilczek, Ambasador al Republicii Polone în România. Vizita domniei sale în județul Cluj are loc în contextul operării primului zbor pe ruta Cluj-Varșovia, eveniment derulat miercuri, 30 martie 2016.
În cadrul vizitei, oaspetelui polonez i-au fost prezentate atât potenţialul economic şi investiţional al judeţului Cluj cât şi principalele proiecte aflate în derulare la nivelul instituţiei. În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a subliniat importanţa Parcurilor Industriale administrate de către forul administrativ judeţean prin intermediul S.C. Tetarom S.A. şi a facilităţilor multiple pe care acestea le oferă investitorilor, prezentând în acelaşi timp şi proiectele de modernizare şi extindere a Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, poarta aeriană a Transilvaniei care facilitează atât accesul spre destinaţiile interne cât şi spre cele 35 de destinaţii externe din nu mai puţin de 16 ţări. De asemenea, domnul Marius Mînzat a acordat o atenţie deosebită proiectelor de reabilitare a infrastructurii rutiere, precum şi rolului benefic pe care toate acestea le au în ceea ce priveşte încurajarea schimburilor economice şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
„Consider că noul zbor regulat Cluj-Varșovia, care leagă Clujul de o zonă în care înainte era dificil de ajuns – Varșovia – un hub important din Europa centrală și de est, inaugurat în prezența Excelenței Sale, domnul Marcin Wilczek, va aduce beneficii tuturor. Prin inaugurarea acestui nou zbor direct Aeroportul clujean oferă pasagerilor legături cu importante hub-uri europene prin care să poată fi accesate cu ușurință cât mai multe destinații din întreaga lume, reconfirmându-și astfel statutul de principală poartă aeriană a Transilvaniei. De asemenea, în contextul în care Polonia s-a dovedit deja a fi un lider absolut în materie de absorbţie şi utilizare a fondurilor europene iar modelul economic polonez este unul de succes, ambele aspecte fiind unanim apreciate la nivel european, experienţa partenerilor noştri ne este mai mult decât utilă în derularea unor viitoare proiecte care să contribuie atât la dezvoltarea judeţului nostru, cât şi la întărirea relaţiilor româno-polone”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Marius Mînzat.
Din dorinţa intensificării cooperării economice, a dezvoltării schimburilor comerciale şi a atragerii investitorilor polonezi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a prezentat domnului ambasador Marcin Wilczek atuurile judeţului, accentuând faptul că la Cluj se află unul dintre cele mai importante centre universitare din ţară şi din sud-estul Europei, care găzduieşte peste 100 000 de studenţi precum şi o resursă umană foarte bine pregătită, vorbitoare de limbi străine şi profesionalizată. Totodată, domnia sa a subliniat şi potenţialul turistic, agricol şi industrial al Clujului, toate acestea creând premisele optime pentru atragerea investitorilor străini.
„Existenţa la Cluj a unuia dintre cele mai mari şi mai importante centre universitare din ţară demonstrează, o dată în plus, faptul că judeţul nostru, în care întâlnim o dinamică şi o dezvoltare extrem de bună, este o zonă colectoare, care atrage studenţi. Tocmai din aceste considerente, apreciez că potenţialul intelectual şi universitar al Clujului este unul dintre motivele pentru care agenţii economici polonezi au ales să îşi desfăşoare activitatea în oraşul de pe Someş, favorizând astfel colaborarea româno-polonă”, a menţionat domnul Călin Tuluc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Totodată, în cadrul întâlnirii s-a realizat o trecere în revistă şi a colaborărilor bilaterale, a acţiunilor comune derulate de Consiliul Judeţean şi Voievodatul Malopolska, între care există un protocol de colaborare încă din anul 2005. În acest sens, conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi-a exprimat susţinerea pentru continuarea şi aprofundarea parteneriatului dintre cele două regiuni precum şi pentru identificarea unor noi proiecte comune, având în vedere experienţa şi bunele practici care pot fi împărtăşite de ambele părţi.

Recomandari

Alte Articole