Băile Turda – Stațiune balneoclimatică până la sfârșitul acestui an

Dat fiind potenţialul balnear natural al Băilor Turda s-a impus fructificarea rolului terapeutic al lacurilor sărate, al salinei şi al nămolurilor sapropelice, precum și a potențialului acestora de a genera progres economic prin înființarea de unități medico-balneare și de recuperare.

Un prim pas pentru realizarea acestui deziderat a fost delimitarea administrativă și urbanistică a Băilor Turda, prin HCL nr. 51/2016, care în prezent figurează ca stațiune turistică de interes local conform HG 852/2008, în anexa 5 – Lista localităților atestate ca stațiuni de interes național, respectiv local, secțiunea II – Stațiuni turistice de interes local, pct. 9. În baza studiilor existente, ale căror date se actualizeaza periodic, s-a înaintat către Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (INRMFB) o solicitare pentru demararea procedurii de atestare ca stațiune balneoclimatică a Băilor Turda. Din partea acestora s-a obținut aviz favorabil și recomandarea către Ministerul Sănătății care, de asemenea, a avizat favorabil propunerea, luni 17.10.2016.

Urmează ca, în cel mai scurt timp, să fie emisă o hotărâre de guvern care să lărgească cu încă nouă stațiuni (inclusiv Băile Turda) lista stațiunilor climatice, balneare și balneoclimatice ale României. Toate aceste demersuri certifică inițiativa Primăriei Turda de realizare a documentației tehnice pentru proiectul ,,Reabilitare și modernizare infrastructura rutieră și utilități din corpul drumului în Băile Turda’’, proiect pentru care urmează a fi accesate fonduri din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 7, Prioritatea de Investiții 7.1. – Investiții în infrastructura de turism.

Recomandari

Alte Articole