Cea de-a X-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius are loc la Cluj Napoca

Filarmonica de Stat „Transilvania”, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, invită publicul interesat la cea de-a X-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius. Susținut de Alexandru Tomescu, Omar Massa şi Sînziana Mircea, concertul „Anotimpurile” va avea loc miercuri, 17 mai 2017, începând cu ora 20.00, la Colegiul Academic.
Turneul din 2017 propune o întâlnire cu valori ale muzicii clasice, internaționale care au contribuit la dezvoltarea acestei arte, o călătorie muzicală unică, interpretarea în trio – Vioară – Pian – Bandoneo a celor patru Anotimpuri de Astor Piazzolla (Cuatro Estaciones Portenas) și dansuri spaniole de Manuel de Falla, Enrique Granados şi Pablo Sarasate.
Potrivit organizatorilor, turneul a adus anual la concerte un număr tot mai mare de spectatori și a atins un număr mediu de peste 15.000 de iubitori ai muzicii, din toate categoriile de vârstă.

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, născut în 1976, întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.
De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, dintre care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite „Alexandru Tomescu at Moscow” – cu concerte de Paganini şi Mendelssohn, „Romanian Piano Trio” – trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma, „Simply Mozart” – patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu sau „Ad Libitum – Primus” – cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I.
Din anul 2007 și apoi 2013, în urma unui concurs, îi este încredinţată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, sub genericul Turneul Internațional Stradivarius.
Violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu, cu Eduard Kunz la pian. O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok.

Născut în 1981 la Buenos Aires, Omar Massa a început studiul muzicii la vârsta de cinci ani, la şapte ani debutând la „Café Tortoni”, celebru club de tango din capitala argentiniană, interpretând la pian muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a devenit student al Conservatorului Naţional de Muzică şi a studiat bandoneonul cu Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. De asemenea, a fost discipolul celebrului compozitor Alejandro Barletta, mulţumită căruia Omar Massa a studiat repertoriul de concert pentru bandoneon.
În martie 2011, Omar Massa l-a acompaniat pe Placido Domingo într-un concert public la care au participat 120.000 de oameni, pe cea mai cunoscută stradă din Buenos Aires, „9 de Julio”. În cadrul aceluiaşi eveniment, Omar a cântat şi cu soprana Virginia Tola şi cu Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires, sub bagheta lui Eugene Khon, şi a dirijat, el însuşi, în încheierea concertului, un ansamblu de bandoneoane.
Preocupările lui Omar Massa se extind şi în domeniul compoziţiei, el semnând diverse lucrări pentru ansamblu, ca „Suita Patagonia” şi „Concertango”, sau muzică incidentală pentru film şi televiziune. În 2014 a fost nominalizat la Premiile Muzicale Gardel pentru discul „Tribute to Piazzolla”, realizat în colaborare cu Ansamblul „Quatrotango” şi cu bandoneonistul şi compozitorul Leopoldo Federico.

Pianista Sînziana Mircea a concertat în Statele Unite ale Americii, Japonia, China și Europa, pe scene precum Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Theater, Harbin Concert Hall, Yangzhou Concert Hall, St Martin-in-the-Fields Londra, Cheltenham Town Hall, Ateneul Român și altele.
Anul 2016 a marcat lansarea CD-ul său de debut la Editura Casa Radio, intitulat „Nihil Sine Deo – Nimic fără Dumnezeu’’, clasat pe locul 3 în competiţia „Discul de muzică clasică al anului 2016’’, organizat de Radio România Muzical.
Sînziana a obţinut diploma de licenţă cu calificativul maxim la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania şi diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra, unde a fost admisă cu bursă integrală de studii oferită de Steinway & Sons UK. În paralel, pianista s-a perfecţionat la Accademia Pianistica Imola „Incontri col Maestro” din Italia.
Sînziana Mircea a debutat pe scena Ateneului Român la vârsta de 7 ani și a susținut primul recital în SUA la 11 ani. Au urmat turnee în SUA la vârsta de 14 ani – Washington DC, Chicago, Georgetown, în Japonia la vârsta de 20 de ani – Tokyo, Toyama, Okayama și cel mai recent în China – Harbin, Dalian, Yangzhou, Nanjing, Wuxi.
De-a lungul timpului, pianista a obținut numeroase premii în competiții naționale și internaționale, cel mai recent fiind Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). În anul 2014 a devenit primul bursier român al Van Cliburn Foundation & TCU School of Music, SUA, fiind invitată să participe la „PianoTexas Festival & Academy”, în urma unor selecții extrem de riguroase la nivel mondial.
Sînziana Mircea s-a aflat sub îndrumarea profesorilor Ronan O’Hora, Boris Petrushansky, Verona Maier, Olga Szel, Stela Dragulin și Elena Dumitrescu. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari personalități, precum pianiștii Aldo Ciccolini, Dan Grigore, Veda Kaplinsky și Dominique Merlet.

Recomandari

Alte Articole