Cluj Napoca: Concert simfonic sub bagheta dirijorului Lavard Skou Larsen

Filarmonica de Stat „Transilvania”, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, invită publicul interesat vineri, 7 aprilie 2017, începând cu ora 19.00, să ia parte la concertul simfonic dirijat de Lavard Skou Larsen. Pe scena Colegiului Academic vor urca soliştii Artur şi Eszter Kaganovskiy, pentru interpretarea Concertului pentru vioară şi violă, de Max Bruch. Din programul serii mai fac parte Uvertura „Coriolan” de Beethoven şi Simfonia nr. 1 în do minor de Brahms.
Născut în Porto Alegre, Brazilia, Lavard Skou Larsen a început studiul muzicii cu tatăl său, dirijorul danez Gunnar Skou-Larsen, şi a continuat apoi cu profesorul Ernst Moravec, la Viena. A fost admis apoi la Academia de Muzică şi Arte Interpretative „Mozarteum” din Salzburg, unde a studiat cu Helmut Zehetmair şi Sándor Végh.
Lavard Skou Larsen a fost distins cu premii atât ca solist, cât şi ca muzician în ansambluri camerale. A fost membru al Cameratei Academica, sub conducerea lui Sándor Végh (1983/1986), iar din 1991 predă vioara la Academia „Mozarteum”. În 1991 a fondat ansamblul „Salzburg Chamber Soloists”. Între 1996 şi 2002 a condus Orchestra de Cameră a Uniunii Europene.
Cariera de dirijor a lui Lavard Skou Larsen a stat sub semnul influenţei artei lui Sergiu Celibidache. În 1978, a câştigat Premiul I la Competiţia „Jugend musiziert” din Austria. De atunci, a lucrat cu ansambluri simfonice şi camerale din Europa, America de Nord şi de Sud, ca Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra Mozarteum, Deutsche Kammerakademie Neuss, Orchestra Filarmonicii din Dresda, Orchestra Simfonică din Düsseldorf, Filarmonicile din Herford şi Koblenz, Folkwang Kammerorchester Essen, Orchestre de Pays de Savoie, Orchestra National de Lorraine, Orchestra Filarmonicii din Armenia, Orchestra din Mikkeli, Orchestra de Cameră „Erasmus”, Orchestra din Almeria, Orchestra Naţională din Porto, Orchestrele Simfonice din Porto Alegre şi Rio de Janeiro, Orchestra de Cameră „River Oaks” din Houston, Orchestra Festivalului din Texas.
Din 2004, Lavard Skou Larsen este dirijorul ansamblului Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, iar din 2011 al ansamblului Georgisches Kammerorchester din Ingolstadt.
Unul dintre cei mai buni violonişti ai prezentului, Artur Kaganovskiy a atras atenţia publicului din întreaga lume cu stilul său unic şi distinctiv de intrepretare, fiind adeseori comparat cu violoniştii din ,,Epoca de Aur”. Sub îndrumarea faimosului Isaac Stern, Kaganovskiy s-a impus repede ca un artist de frunte în lumea violoniştilor. Câştigător al Competiţiei Internaţionale de Vioară „Waldo de Mayo” şi laureat al prestigioaselor premii „Fritz Kreisler”, „H. Gilbert” şi „Joseph Fuchs”, violonistul este absolvent al celebrei Juilliard School, unde printre profesorii săi s-au numărat Masao Kawasaki, Lewis Kaplan şi Grigory Kalinovsky. De asemenea, a studiat şi concertat alături de Pinchas Zukerman în Ottawa (Canada) şi a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Joseph Silverstein şi Michael Tree (muzică de cameră).
Kaganovskiy a debutat pe scena Carnegie Hall în 2007, alături de membri ai Filarmonicii din New York şi ai Orchestrei Operei Metropolitan, sub bagheta dirijorului David Gilbert. S a bucurat de mai multe apariţii la televiziunea rusă, a participat la turnee în Statele Unite ale Americii, Europa şi China, alături de Orchestra Juilliard, iar cu ocazia centenarului naşterii lui Dmitri Şostakovici a susţinut o serie de concerte dedicate compozitorului. Performanţele recente includ un turneu cu Richard Haglund, în program ,,Concertul pentru vioară” de Samuel Barber alături de Filarmonica Naţională din Republica Moldova şi Orchestra Filarmonicii din Tiraspol; recitaluri solo în Savannah, SUA, organizate de Savannah Friends of Music; interpretarea ,,Concertului pentru vioară” de Mendelssohn Bartholdy, alături de Orchestra Simfonică din Bergen şi interpretarea ,,Concertului pentru vioară” de Elgar, alături de Filarmonica din Newburgh.
Printre angajamentele recente, se numără concerte cu Orchestra Filarmonicii din Tiraspol, Orchestra Filarmonicii din Kiev şi Orchestra Naţională a Ucrainiei, sub bagheta dirijorului Philip Greenberg. În această stagiune, violonistul concertează în Mexic, S.U.A., România, Serbia, Ucraina, Italia şi Suedia.
Pe lângă cariera solistică internaţională, în continuă expansiune, Artur Kaganovskiy este implicat activ în cadrul Fundaţiei „Else Borges” şi al Festivalului Arts Initiatives Music din Harrisburg (Pennsylvania, S.U.A), şi este deţinătorul unuia dintre cele mai bune studiouri private de predare din New York.
Recent, albumul ,,Joy & Sorrow”, cu ,,Concertul nr. 3 pentru vioară” de David Chesky, a fost nominalizat la Premiile Grammy pentru Cel mai bun album de muzică clasică, Cea mai bună interpretare orchestrală (The Chelsea Symphony) şi solistică (Artur Kaganovskiy) şi pentru Cea mai bună compoziţie clasică contemporană.
Artur Kaganovskiy cântă pe o vioară Guarneri care a aparţinut celebrului violonist Jascha Heifetz şi care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York.
Membră a World Chamber Virtuosi, a ansamblului Kaganovskyi Duo şi a ansamblului Memling, Eszter Kaganovskiy colaborează frecvent cu muzicieni ai Operei Metropolitan şi ai Centrului Lincoln din New York. A cântat pe scene importante ale lumii muzicale internaţionale, ca Filarmonica din Berlin, Chicago Symphony Center, Lincoln Center, Sala Zankel, Sala Weill din Carnegie Hall. A fost membră a Civic Orchestra din Chicago şi a cântat sub bagheta dirijorilor Pierre Boulez, Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Esa-Pekka Salonen, Sir Mark Elder, Cliff Colnot, Emil Simon.
Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Eszter Kaganovskiy a studiat ulterior la Western Illinois University (unde a obţinut distincţia President’s Award) şi la DePaul University (Viola Award) din Statele Unite ale Americii. Printre profesorii săi, se numără Rami Solomonow, Daniel Panner, Sorin Gherbanovschi şi Albert Derzsi. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Lawrence Dutton, Csaba Erdélyi, Christian Euler, Cyrus Forough şi Yehuda Hanani. A participat la Festivalul Internaţional Bowdoin din Maine, la Festivalul Tinerilor Artişti din Bayreuth, la Academia Internaţională Bach din Stuttgart şi la Festivalul din Verbier. Ca muzician de cameră a colaborat cu Ilya Kaler, Robert Levin, Viktor Tretiakov, Alexander Fiterstein, Alexander Peskanov, Mark Peskanov, Rami Solomonow, Liana Isakhadze şi Anthony Newman.
Recent, violista a interpretat ,,Sinfonia concertantă pentru vioară şi violă” de Mozart cu The Spectrum Symphony din New York şi cu Orchestra de Cameră a Republicii Moldova (la reşedinţa ambasadorului Statelor Unite din Moldova), Concertul pentru violă de Telemann cu Orchestra de Cameră „Higieno Ruvalcaba” din Guadalajara, Mexic; împreună cu Artur Kaganovskiy, a realizat un turneu de recitaluri în Toscana; a participat la concerte camerale la Universitatea Yale, Lincoln Center şi Carnegie Hall şi a cântat cu formaţia Imagine Dragons în cadrul celebrei emisiuni Saturday Night Live de la televiziunea americană NBC.

A participat la înregistrarea albumului „Joy and Sorrow”, cu Chelsea Symphony Orchestra dirijată de Yaniv Segal (album nominalizat la Premiile Grammy 2015). La Centaur Records va apărea un album cu lucrări pentru vioară şi violă, împreună cu Artur Kaganovskiy, în cadrul seriei „Hill and Hollow Music”.

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia. În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14.

Recomandari

Alte Articole