În Cluj Napoca a fost inaugurat primul incubator digital din România

Tetarom S.A., companie la care Consiliul Județean Cluj este acționar majoritar, a inaugurat primul incubator digital din România, acesta funcționând în cadrul Parcului Științific și Tehnologic „Tetapolis”, un proiect de mare anvergură derulat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 60 de milioane de euro.
Lansarea incubatorului digital a avut loc în cadrul Conferinței Open Innovation 2.0 Cluj 2017, un eveniment organizat de Comisia Europeană și care a reunit peste 550 de specialiști în inovare, factori de decizie politici şi reprezentanți ai unor companii din toată Europa. Fiind un spațiu al interacțiunii directe dintre prezent și noile inovații tehnologice și digitale, Conferința Open Innovation a reprezentat cadrul optim pentru inaugurarea acestui incubator digital dedicat în special start-up-urilor din domeniul tehnologic.
În prezent, incubatorul digital este dispus pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, pe trei nivele, în clădirea A1 din cadrul Parcului Tetarom I. Momentan, aici funcționează un număr de patru companii, acestea fiind locate în urma programului de mentorat și dezvoltare dedicat tinerilor pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat – Hackaton-Innovation Labs 2016. Astfel, Braintronix este formată dintr-o echipă de români stabiliți în Franța care au revenit în țară, la Cluj, pentru a fi incubaţi în Tetapolis, unde au intrat deja o producție specializată în livrarea de roboţi programaţi cu inteligenţă artificială. Telios este o altă companie care dezvoltă un proiect de telemedicină generală implementat inițial pentru SUA și care a reușit să reducă cu peste 90% incidența apelurilor la Urgență în statul California. De asemenea, medicul neurolog Bogdan Florea, inițiatorul proiectului Telemedicină în Epilepsie, dorește să realizeze în incubatorul digital prototipul unui aparat EEG (electroencefalograf), echipament necesar pentru un diagnostic corect și complet și pentru monitorizarea activității creierului aflat în moarte cerebrală. Nu în ultimul rând, echipa Pony Car Sharing a produs și a instalat pe mașinile lor o cutie neagră care colectează toate datele din trafic în cadrul unui proiect IoT (internet of things). Tot aici funcționează și un laborator de fabricare (Fab Lab), destinat companiilor care doresc să-și dezvolte prototipurile produselor pe care vor să le lanseze pe piață.
În viitorul apropiat spațiul destinat incubatorului digital se va extinde treptat, ajungându-se astfel la o suprafață de patru ori mai mare decât cea actuală, astfel încât, în perioada imediat următoare Tetarom SA va iniția demersurile pentru selectarea a aproximativ 30 de start-up-uri care vor fi primite în noul spațiu.
„Mă bucură faptul că proiectul de extindere a Parcului Industrial Tetarom I care a debutat în timpul primului meu mandat la conducerea Consiliului Județean Cluj și pe care l-am susținut constant, inclusiv din poziția de senator, a ajuns la maturitate și favorizează dezvoltarea unor astfel de inițiative. În acest fel, după recenta finalizare a patru noi clădiri ultramoderne destinate mediului de business local, am reușit să inaugurăm, în premieră, și un incubator digital, acesta fiind doar un pas intermediar în vederea dezvoltării primului incubator virtual, care va oferi servicii de incubare prin internet sub forma portalurilor de afaceri și care va fi creat în viitorul apropiat tot în cadrul aceluiași proiect Tetapolis”, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Reamintim în acest context faptul că Tetapolis este primul parc științific și tehnologic din Transilvania, crearea acestuia având la bază parteneriatul între autoritățile publice locale și mediul academic. Necesitatea realizării acestui parc a apărut ca urmare a dorinței de valorificare a resursei umane înalt calificate existente în această zonă. Tetapolis include birouri și laboratoare de cercetare, structuri complete de incubare, săli de conferințe, spații expoziționale, parking și construcții dedicate activităților sportive și de relaxare, acesta urmărind să devină un adevărat „hotspot” pentru întreaga Regiune de Nord-Vest a României. Proiectul Tetapolis a stârnit deja interesul partenerilor străini, inclusiv a unor instituții de prestigiu din domeniul universitar precum Universitatea Missouri, Columbia (SUA), care s-a arătat interesată de dezvoltarea unor centre de cercetare-dezvoltare în domeniul industrial la Cluj.

Recomandari

Alte Articole