Cluj Napoca: Vernisajul expoziţiei foto „Tineri pentru totdeauna”

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Cultură Urbană „Turnul Croitorilor”, cu sprijinul Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni, organizează vineri, 21 octombrie 2016, începând cu ora 14.00, vernisajul expoziţiei „Tineri pentru totdeauna”, eveniment care va avea loc la „Turnul Croitorilor” din Cluj-Napoca.
Ediţia din acest an se axează pe păstrarea vie a meşteşugurilor artistice tradiţionale, iar în cadrul manifestării vor participa doi meşteri populari, Bucur Melinda (lut) şi Hodor Pălăguţa (ţesut), împreună cu copiii lor, cărora le transmit meşteşugul practicat. În deschiderea expoziţiei va lua cuvântul doamna Maria Marinela Istici, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, şi invitaţii speciali ai evenimentului: doamna Viorica Ciobanu, preşedinta Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni, precum şi domnul Grigore Sâmboan, realizator de emisiuni folclorice. Vor fi prezenţi şi 14 elevi de la Şcoala Gimnazială din Sânpaul, iar manifestarea va fi întregită de un moment artistic realizat de doamna Mariana Morcan, solistă profesionistă a orchestrei Cununa Transilvană a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, împreună cu Alexandra Mariş, o tânără de 13 ani din Stolna, care se iniţiază în interpretarea doinei tradiţionale.
În perioada 21-31 octombrie 2016, va putea fi admirată o expoziţie de fotografie selectată din arhiva de fotografie a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, „Tineri pentru totdeauna” fiind un proiect educaţional menit să contribuie la creşterea interesului şi a respectului tinerilor faţă de moştenirea culturală tradiţională.
Reamintim faptul că prima ediţie a acestui proiect a avut loc în toamna anului 2015, în contextul în care municipiul Cluj – Napoca a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului 2015. Activităţile s-au construit în jurul expoziţiei etnografice care prezenta tineri în port tradiţional surprinşi în diferite ipostaze, în localităţile rurale din judeţul Cluj. Au fost invitaţi elevi de la trei şcoli din mediul urban să scrie câte un eseu pornind de la o imagine aleasă din expoziţie. Profesorii coordonatori au fost Ioniţa Timiş şi Nica Henorel din Cluj-Napoca şi Katona Daniela din Dej. Cele mai bune 17 eseuri au fost citite în cadrul vernisajului şi tot în acest cadru festiv publicul a avut plăcerea de a asculta cântece tradiţionale interpretate de patru copii din Ansamblul folcloric „Zestrea” din Gherla, conduşi de prof. Constantin Istici.

Recomandari

Alte Articole