Dan Mihail Nicolau: Pentru cei vinovați de dezastrul produs, cea mai ușoară pedeaspă este închisoarea!

După incendiul izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute în Clubul Colectiv din Capitală în care și-au pierdut viața până în acest moment, 32 de oameni, iar alte 130 de persoane se află internate în spital, mai mulți politicieni și mdici au reacționat. Este și cazul lui Dan Mihail Nicolau, șeful secției de chirurgie toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, din Cluj-Napoca și liderul Partidului România Unită (PRU) filiala Cluj, care a avut o astfel de reacție. El a spus pentru Transivania-tv.ro, catalogând evenimentul, că este o mare tragedie ce s-a întâmplat dar că, pentru cei vinovați de dezastrul produs, cea mai ușoară pedeaspă este închisoarea. „Tragedie mare (…)! Este total anormal ce s-a întâmplat. Negliljențe grave din toate părțile, excepție nevinovații care au murit sau care sunt răniți. Demisiile nu încălzesc, ci faptul că nu s-au pornit controalele severe la toate locurile unde se produc aglomerări de persoane; primul pas, este acela de a închide toate aceste locații până la asigurarea siguranței persoanelor participante la evenimente. Apoi să se caute vinovații, cei neglijenți care au produs dezastrul, iar cea mai ușoară pedeapsă pentru ei, ar fi închisoarea”.

Medicul clujean, Dan Nicolau susține că i se pare, justificat, totuși, doliul național care a fost declarat de președintele Klaus Iohannis. Acesta a criticat însă modul în care au început procedurile de colectare a fondurilor bănești pe anumite canale media pentru familiile îndurerate, întrucât ajutoarele sociale sunt aumate de la stat. „E greu de spus (…)! Au fost mulți morti (…) se pare că se poartă doliul național (…). Cred că a fost justificat, deși cred că nimeni nu a solicitat așa ceva și cred că era suficient mesajul și, mai ales, acțiunea practică din partea oficialităților. Nu înțeleg de ce este nevoie de colectă pe diverse canale de televiziune de a strânge fonduri pentru familiile celor decedați și răniti (…) aici mi s-a părut excesul, deoarece ajutorul social unde este nevoie trebuie să vină de la stat, asistența medicală este acoperită de stat. Nu am înțeles, dar rămâne transparența utilizării acelor fonduri, fiindcă aproape un milion de euro este o suma importantă adunată de la oameni pe fond emoțional și, probabil, că va fi de folos dacă va fi judicios utilizată. Am fost extrem de impresionat de cei cinci copii rămași fără mamă (…) mama la muncă și nu la distracție. Discutia este lungă, fiindcă, cam toate gesturile după eveniment sunt la limita moralității și a bunului simț” a comentat Dan Mihail Manoliu.

Liderul clujean al PRU n-a dorit însă, să aibă un punct de vedere referitor la „lipsa înalților prelați” de a săvârși o slujbă în memoria celor decedați în incendiul din Clubul Colectiv, chiar la fața locului, menționând doar că, „între religie și preoți este o mare prăpastie”. „Preoții au avut treaba lor cu ziua morților și părerea mea este că între religie și preoți este o mare prăpastie, ei se slujesc pe ei și nu pe Domnul (…). Făptuiesc în numele Domnului și nu pentru oameni o mare parte…” a arătat Manoliu.

Întrebat pe cine vede să poarte vina în urma tragediei, politicianul a declarat că „Cei ce autorizează și nu controlează primăria, pompierii, inspectorii de teren (…) poliția de sector, nu știu exact cine are responsabilități pentru avizare, dar știu că la noi la spital, vine pompierul inopinat în inspecție. Am păreri de om normal și ca medic și ca politician. Aș spune același lucru judecând la rece, se știe cauza incendiului, se știu erorile care au condus la producerea lui; vinovații sunt usor de identificat, toți care au o responsabilitate în autorizarea de funcționare sunt vinovați. Organizatorii de asemenea, fiindcă, la astfel de evenimente cu persoane multe, sigur este nevoie de punct de prim ajutor medical, nu mai vorbesc de prevenția incendiilor hidrant, spuma etc” a conchis medicul chirurg din Cluj-Napoca.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole