DSVSA Cluj: Măsuri de depistare a E. Coli Verotoxigene

Incepand cu luna MAI a anului 2016 DSVSA Cluj a derulat un program de determinare a prevalentei Escherichea coli verotoxigena pentru supravegherea starii de igiena in unitatile de industrie alimentara.

Matricile de prelevare sunt reprezentate de bureti abrazivi de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, carnea proaspata de bovine si ovine, carnea tocata si carnea preparata, lapte crud si produse din lapte crud. Probele sunt prelevate din unitati de abatorizare, supermarket-uri, magazine alimentare, carmangerii, macelarii, restaurante, ferme, piete agroalimentare si dozatoare lapte crud.

Programul de determinare a prevalentei Escherichea coli verotoxigena se va desfasura pe tot parcursul anului 2016, planificandu-se recoltarea unui numar total de 63 probe, din care au fost analizate pana la data incheierii prezentei un numar de 39 probe, dupa cum urmeaza:

– 18 probe recoltate din unitati de abatorizare (rezultatul pentru una dintre aceste probe fiind pozitiv, reprezentantii DSVSA Cluj intreprinzand masurile legale necesare);

– 17 probe recoltate din unitati de vanzare cu amanuntul (7probe-supermarket, 3 probe-macelarii, 5 probe-carmangerii, 2 probe-magazine alimentare);

– 3 probe-dozator lapte crud;

– 1 proba-piata agroalimentara;

Pana in prezent IISPV-ANSVSA a comunicat un singur caz pozitiv confirmat pentru probele analizate, fiind intreprinse de la nivelul DSVSA Cluj masurile necesare in caz de neconformitate.

Prin programul de supraveghere se are in vedere monitorizarea conditiilor de igiena in vederea prevenirii aparitiei unor episoade de toxiinfectii alimentare.

Recomandari

Alte Articole