Exercițiu internațional de salvare din peșteră, cu participarea Salvamont-Salvaspeo Cluj

Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo (S.P.J.S.S.) Cluj, structură de specialitate din subordinea Consiliului Județean, a participat în perioada 23 – 25 februarie, în Serbia, la un exercițiu internațional de salvare în peșteră. Acțiunea, prima de acest tip pentru experții clujeni salvaspeo, a presupus evacuarea victimei din spatele a două sifoane, respectiv a două galerii complet inundate.
,,Participarea serviciului nostru salvaspeo la acest exercițiu internațional a constituit un foarte bun prilej pentru a evalua nivelul de echipare și de pregătire al echipei comparativ cu celelalte țări participante, și, totodată, de a învăța din experiența celorlalți. Rezultatele au fost extrem de pozitive, exercițiile pe care salvatorii noștri le fac în mod regulat permițându-le să se descurce de o manieră optimă.”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Inițiativa organizării unei astfel de acțiuni a venit din partea Serviciului Salvaspeo din Serbia, locația de desfășurare fiind Peștera Poptec din țara vecină. La exercițiu au fost prezenți un număr de 22 de salvatori experimentați din Serbia, Croația, Slovenia, Turcia, Bulgaria și România. Dintre aceștia, 11 au fost implicați în activitatea care a necesitat folosirea echipamentelor de scafandri.
Din partea română au participat patru scafandri, trei din cadrul S.P.J.S.S. Cluj – Trifan Vasile, Gheorghe Frățilă și Cristi Irimieș și un scafandru de peșteră, Dragoș Pătranca. De menționat este faptul că țara cu cei mai mulți scafandri prezenți la exercițiu a fost România.
Scenariul exercițiului a prevăzut evacuarea din spatele a două sifoane, primul de 100 de metri lungime și 3 metri adâncime, al doilea de 10 metri lungime și 3 metri adâncime. Între cele două sifoane se dezvoltă o galerie activă destul de îngustă și cu un curent destul de puternic, din cauza debitelor mari. Pentru transportul în siguranță al tărgii pe această galerie au fost instalate mai multe tiroliane.
În cadrul exercițiului, scafandrii români au efectuat activități precum echiparea și dezechiparea sifonului 1 cu coardă fixă, echiparea și dezechiparea sistemului de tiroliane, instalarea victimei în targă, transportul acesteia pe galeria dintre sifoane, asistența victimei în sifon, evacuarea materialelor tehnice. Timpul petrecut în subteran a fost de peste opt ore, iar întreg exercițiul a durat în jur de 12 ore.

Recomandari

Alte Articole