Facilităţi pentru cetăţenii străini veniţi la studii în Cluj

Poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj au avut, în ultima lună, întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior din municipiul Cluj-Napoca, cu scopul de a asigura gestionarea eficientă a fluxului de cetăţeni străini şi europeni veniţi la studii pe raza judeţului.

Astfel, în virtutea unei bune colaborări inter-instituţionale, Serviciul pentru Imigrări al judeţului Cluj a iniţiat, ca la fiecare început de an universitar, discuţii oficiale cu reprezentanţii mai multor universităţi, prin care s-a stabilit un sistem de lucru adaptat cerinţelor curente din acest domeniu.

Au fost abordate subiecte de interes privind cadrul legislativ cu privire la statutul juridic al studenţilor şi elevilor străini în România, tendinţele la nivel european privind imigraţia, necesitatea de informare a studenţilor şi elevilor străini cu privire la respectarea legislaţiei în domeniu. Totodată, s-au discutat aspecte practice privind transferul, exmatricularea, cazarea acestora, precum şi cadrul legal privind angajarea în muncă a studenţilor pe durata efectuării studiilor.

Accentul s-a pus pe facilitatea implementării on-line a cererilor de prelungire a dreptului de şedere temporară în România pentru cetăţenii străini, respectiv înregistrarea rezidenţei în România pentru cetăţenii europeni, prin utilizarea aplicaţiei www.portaligi.mai.gov.ro, serviciu prin care se urmăreşte scurtarea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a cererilor.

De asemenea, au fost expuse modificările aduse legislaţiei privind regimul străinilor veniţi în România în scop de studii, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 25/2014, act normativ care va intra în vigoare la data de 28 noiembrie 2014.

În prezent, la nivelul judeţului Cluj, sunt înregistraţi 1270 cetăţeni străini în scop de studii. Principalele ţări de origine sunt: Tunisia, Moldova, Maroc şi Israel. De asemenea, 773 cetăţeni proveniţi din state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene şi-au înregistrat rezidenţa în România în scop de studii. Principalele state de origine sunt: Franţa, Germania, Suedia şi Italia.

Recomandari

Alte Articole