Festivalul Cultural Miraje, la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, instituţie de învăţământ special aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Clubul Lions Genesis Cluj-Napoca, organizează în perioada 18 – 20 aprilie 2016, cea de-a IX-a ediţie a ,,Festivalului Cultural Miraje”.
Ediţia din acest an a acestui eveniment are un număr record de participanţi, fiind aşteptaţi peste 200 de tineri din şcolile speciale din şapte oraşe din ţară şi şcoli de masă din Cluj-Napoca. Aceştia vor urca pe scena Mirajelor pentru a cânta, dansa şi juca teatru, iar pe lângă spectacolele de muzică, dans şi teatru, Festivalul Cultural Miraje va cuprinde şi două evenimente speciale: ,,Cafeneaua pe întuneric” şi ,,Biblioteca Vie – Poveşti de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi”. Astfel, timp de trei zile, persoanele interesate vor putea participa la diferite evenimente dedicate integrării în comunitate a tinerilor cu nevoi speciale.
Festivalul debutează pe data de 18 aprilie, cu o ,,Cafenea pe întuneric” ce va avea loc la Che Guevara Social Pub, Piaţa Unirii, nr. 10. Scopul ,,Cafenelei pe întuneric” constă în conştientizarea provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare în încercarea de a activa celelalte simţuri, pentru a beneficia de o experienţă inedită. Este o activitate care are scopul de a scoate participanţii din zona de confort şi de a-i determina să se descurce în bezna, care la început pare că taie respiraţia, dar care după câteva clipe poate deveni ,,obişnuinţă”. Totodată, având în vedere faptul că ,,Miraje” este un festival al depăşirii limitelor, participanţii la acest eveniment sunt aşteptaţi la ,,Atelierele Miraje”, găzduite de Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, tot în 18 aprilie, între ore 11.30 – 13.00, unde vor fi organizate workshopuri de improvizaţie în teatru, dans şi muzică.
Totodată, în data de 19 aprilie, la Casa de Cultură a Stundenţilor, tineri cu şi fără dizabilităţi din Arad, Timişoara, Târgu Neamţ, Cluj-Napoca, Paşcani, Simeria şi Tîrgu Frumos îşi vor etala talentul şi îşi vor deschide minţile şi sufletele spre o nouă viziune asupra persoanelor cu dizabilităţi, dat fiind faptul că arta nu cunoaşte limite.
În ultima zi, 20 aprilie, participanţii vor fi provocaţi la o lectură de cărţi vii, în cadrul evenimentului ,,Biblioteca Vie – Poveşti de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi”, desfăşurat pentru a doua oară în cadrul Festivalului Cultural Miraje. Astfel, câteva cărţi vii vor încerca să inspire prin poveştile lor publicul larg şi tinerii cu dizabilităţi aflaţi la început de drum. Profesori, scriitori, doctoranzi, precum şi studenţi cu nevoi speciale vor dovedi faptul că dizabilitatea nu este o piedică în calea succesului.
Reamintim faptul că ,,Festivalului Cultural Miraje” a fost fondat în anul 2008 la iniţiativa unor tineri de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca şi a unor voluntari ai programului YouthBank Cluj, fiind susţinut de Lions Club Genesis. Începând cu cea de-a doua ediţie, festivalul a fost extins la nivel naţional. De-a lungul celor opt ediţii, peste 2.250 de tineri au urcat pe scena ,,Mirajelor” pentru a susţine peste 150 de spectacole de teatru, dans şi muzică, în faţa unui public format din peste 6.500 de spectatori.
Pentru ca mesajul festivalului să ajungă la un număr cât mai mare de persoane, intrarea este liberă la toate evenimentele, mai multe detalii putând fi găsite pe site-ul Festivalului (www.miraje.ro) sau pe pagina de Facebook a acestuia.

Recomandari

Alte Articole