Ghidul tranzacțiilor imobiliare Cluj-Napoca 2014

84,5% din tranzactiile cu proprietati imobiliare de anul trecut din Cluj-Napoca au fost finantate din surse proprii

2014, semnificativ mai bogat in tranzactii decat 2013
Cele mai multe tranzactii s-au inregistrat in luna octombrie

O echipa de evaluatori membri ai Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania, coordonata de Adrian Vascu, Presedintele ANEVAR, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca si cu sprijinul companiilor de consultanta Veridio si KPMG, au publicat cel de-al doilea ghid realizat pe baza tranzactiilor imobiliare incheiate intre vanzatori si cumparatori pe raza municipiului, in anul 2014.

”A fost chiar mai interesant sa elaboram acest ghid pentru al doilea an consecutiv, pentru ca am putut vedea si evolutia tranzactiilor imobiliare din Cluj”, spune Adrian Vascu, Presedinte ANEVAR si Senior Partner Veridio. ”Astfel, raportat la nivel anual, in 2014 am avut cu peste 28% mai multe tranzactii ca in 2013. De asemenea, valoarea acestora a depasit-o cu aproape 23% pe cea din 2013.”

Realizata in premiera pe tara anul trecut cu sprijinul Directiei de Impozite si Taxe Locale a Primariei din Cluj-Napoca, brosura aflata la cea de-a doua editie contine date privind volumul si valoarea totala a proprietatilor tranzactionate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietati (apartamente, case, terenuri, altele), preturile medii pe metru patrat repartizate pe cartiere si pe intregul municipiu, precum si multe alte cifre relevante.

“Continuam colaborarea in acest proiect pentru a putea oferi clujenilor si celor care isi aleg orasul nostru ca loc de relocare informatii corecte, credibile si actualizate cu ajutorul carora sa poata face alegeri corecte la achizitia de imobile. Ne bucura deschiderea si interesul de care s-a bucurat acest proiect si faptul ca astazi se lanseaza cea de-a doua editie aduce un plus de valoare ghidului, prin posibilitatea unor analize comparative, in timp, care ne arata tendintele pietei imobiliare clujene”, a apreciat primarul Emil Boc.

Tranzactiile prezentate in ghid sunt incheiate intre persoane fizice, juridice sau ambele, utilizand diverse surse de finantare – bancara sau proprie – si au ca obiect proprietati imobiliare constand in terenuri, case si apartamente, dar si spatii comerciale, de birouri, industriale si altele. Tranzactiile au fost incheiate in diferite monede dar, pentru o comparatie relevanta, s-a realizat convertirea tuturor in euro, la cursul mediu BNR din luna aferenta perfectarii tranzactiei.

in perioada ianuarie-decembrie 2014 s-au tranzactionat 6.355 de proprietati imobiliare, dintre care 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente si 1.860 de alte tipuri de proprietati imobiliare, cum ar fi spatii comerciale, office, spatii industriale sau auxiliare. Valoarea totala a tranzactiilor incheiate in 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aprox. 283,9 milioane de euro. Principalele criterii de analiza au fost: tipul proprietatii, cartierul in care aceasta este incadrata, modalitatea de finantare, suprafata proprietatii si pretul.

Majoritatea covarsitoare a tranzactiilor a fost finantata din surse proprii: 84,5% dintre acestea, comparativ cu 74% dintre proprietatile tranzactionate in perioada analizata in anul precedent, respectiv mai-decembrie 2013.

Daca in 20131, achizitiile persoanelor juridice au reprezentat mai putin de 7% din total, in 2014, aceasta cifra a urcat la 16,5%. Top 10 cele mai valoroase tranzactii ale persoanelor juridice insumeaza peste 24,2 milioane de euro din cele 46,7 milioane de euro tranzactionate de persoanele juridice in 2014.

Cele mai multe tranzactii s-au realizat in luna octombrie, care a fost totodata si luna cu cea mai mare valoare a tranzactiilor, de aproximativ 31,8 milioane de euro. Cartierul clujean cu cele mai multe tranzactii a fost, ca si anul trecut, Manastur (1.042 de tranzactii), care a fost detronat insa din punct de vedere valoric de Centrul Clujului, unde proprietatile tranzactionate in 2014 au insumat 42,3 milioane de euro.

Recomandari

Alte Articole