Muzeul de Istorie Turda este din nou partener al evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor

În contextul desfășurării evenimentului internațional Noaptea Europeană a Muzeelor, Muzeul de Istorie Turda vă așteaptă în după-amiaza și seara de 16 mai să luați parte la acest eveniment devenit deja o tradiție la Turda. Publicul va avea parte de un program atractiv și diversificat care cuprinde: târg de produse meșteșugărești și gastronomie tradițională, workshop și spectacol de improvizație teatrală și, nu în ultimul rând, colecții muzeale. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internațional iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa aflat în acest an la cea de-a unsprezecea ediţie.

Muzeul de Istorie Turda se alătură protestului inițiat cu această ocazie de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în legătură cu fenomenul dramatic de retrocedare a colecțiilor muzeale și/sau a sediilor de muzee. Forma de protest propusă muzeelor constă în acoperirea cu o pânză a unuia dintre artefactele reprezentative din colecția muzeelor pentru a atrage atenția publicului că s-ar putea ca data viitoare să nu o mai găsească deloc nici pe ea, nici muzeul.
Prin urmare, iubitorii de artă nu vor putea admira în seara de 16 mai tabloul intitulat Dieta de la Turda, acesta fiind acoperit. Tabloul reproduce momentul istoric al declarării libertății conștiinței și a toleranței religioase în Transilvania (6-13 ianuarie 1568). Realizat în anul 1896 de pictorul maghiar Kőrősfői Kriesch Aladár (1863 – 1920), acesta a fost comandat de orașul Turda cu ocazia milenarului maghiar, fiind expus publicului larg în noua galerie de artă de la Budapesta, unde a facut senzație.

Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal din România, care va continua cu publicarea unui raport bazat pe un studiu calitativ privind ritmul retrocedărilor și consecințele acestui fenomen, dar și cu organizarea unei expoziții de impact constituită din obiecte provenite din colecțile muzeelor care au fost retrocedate sau sunt în proces de retrocedare.

Recomandari

Alte Articole