Opt din cele nouă produse alimentare din programul PEAD sunt distribuite în judeţul Cluj

alimente clujConsiliului Judeţean Cluj a livrat din 4 septembrie și până astăzi primăriilor din județ peste 1200 de tone de produse alimentare în cadrul programului PEAD 2013. La această dată, în depozitul de la Dezmir se mai află aproximativ 500 de tone de alimente care trebuie ridicate de primării.
„Până acum am primit 316.583 litri de ulei, respectiv întreaga cantitate aferentă județului Cluj, mierea de albine, 814 tone de făină albă, 177 tone de mălai, 23 de tone de paste făinoase, 36 de tone de zacuscă, 110 tone de zahăr, 19 tone de pastă de roșii și așteptăm să vină și conservele din carne de porc. Astăzi, depozitul de la Dezmir este plin, iar luni urmează să mai vină 102 tone de făină albă. Am reușit să convingem Primăria Cluj-Napoca, care a primit o parte din produse și ale cărei spații de depozitare sunt deja pline, să înceapă de la începutul săptămânii viitoare distribuția alimentelor pe care le au pe stoc, pentru a putea să recepționeze și restul cantităților care i se cuvin pentru cei 15.000 de beneficiari din municipiul Cluj-Napoca. Astfel, vom putea prelua și depozita în bune condiții produsele care vor veni săptămâna viitoare”, a precizat Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj.
Reamintim că, în conformitate cu acordul încheiat Consiliul Județean şi APIA Cluj, cele nouă categorii de alimente din programul PEAD 2013 (ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană, vor fi distribuite unui număr de 60.016, la care se vor adăuga persoanele trecute pe listele suplimentare ca urmare a încadrării în una din situaţiile de risc ulterior întocmirii listelor iniţiale. Beneficiari ai acestor ajutoare sunt cetățenii care se încadrează în una din următoarele categorii: familiile şi persoanele singure care beneficiază de venitul minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001; şomerii care beneficiază de indemnizaţia de şomaj precum și cei fără de indemnizaţie; pensionarii cu venituri de sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate; persoane care beneficiază de alte drepturi (invalizi, veterani, văduve de război, persecutaţi politic, revoluţionari) ale căror venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, sunt mai mici de 400 lei/lună.
Cantitatea repartizată judeţului Cluj este de 938.317 kg făină albă, 511.254 kg de făină de mălai, 35.097 kg de paste făinoase, 316.583 litri de ulei, 56.156 kg de roşii în suc propriu, 29.552 kg de zacuscă, 21.058 bucăţi de conserve de carne de porc, 17.578 kg de miere şi 166.250 kg de zahăr.
În ceea ce priveşte întocmirea şi actualizarea listelor de beneficiari, aceasta sunt realizate de către instituţiile cu atribuţii legale în acest sens, respectiv de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Judeţeană de Pensii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi primăriile din judeţul Cluj. Toate aceste liste sunt trimise ulterior Consiliului Judeţean care are rolul de a le centraliza şi de a transmite mai departe, primăriilor din judeţ, numărul şi numele exact al beneficiarilor cuprinşi în toate categoriile enunţate de lege. Un aspect important în acest context îl reprezintă faptul că o persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile mai sus menţionate.
Precizăm că, în cadrul Planului de distribuţie pentru acest an, potrivit Regulamentul (UE) nr. 1020/2013 de adoptare a planului de repartizare către statele membre a resurselor aferente exerciţiului bugetar 2013 pentru furnizarea de alimente din stocurile de intervenţie pentru persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană, cuantumul total al resurselor financiare alocate statului român pentru PEAD 2013 este de 55.880.716 Euro.

Recomandari

Alte Articole