Percheziții efectuate în Cluj și alte 7 județe, pentru destructurarea unei grupări infracționale

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare infracţională specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals, precum şi infracţiuni la fondurile europene.

La data de 15 decembrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Bucureşti, cu sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, Cluj, Prahova, Bacău, Piteşti, Buzău, Vrancea şi Caraş-Severin, au efectuat 37 de percheziţii domiciliare.

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări de criminalitate organizată, ce acţiona pe teritoriul naţional, specializată în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, precum şi infracţiuni la fondurile europene.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona Bucureşti-Ilfov şi Moldova) ar fi acţionat un grup infracţional organizat pe paliere, cu structură piramidală.

La grupare ar fi aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat, fiecare având atribuţii clar determinate.

Grupul infracţional şi-ar fi desfăşurat activitatea în mod coordonat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală prin înfiinţarea şi utilizarea de societăţi comerciale în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat.

Peste 100 de societăţi comerciale, controlate în fapt de către membrii grupării, ar fi fost înregistrate pe numele unor persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica Moldova, manipulabile.

Motivaţia reală a înfiinţării acestor societăţi a constat în extinderea posibilităţilor de a desfăşura activităţi ilegale în mai multe domenii, dar şi în crearea unei reţele juridice şi economice care să fie foarte greu de desluşit de către organele judiciare şi fiscale.

Membrii grupării ar fi acţionat în vederea obţinerii de bani prin activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale, controlate de diverse structuri infracţionale.

De asemenea, cei în cauză sunt bănuiţi de spălare de bani prin preluarea de numerar de la diverşi clienţi, depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către aceştia, urmată de punerea banilor la dispoziţia clienţilor.

Totodată, aceştia sunt bănuiţi că ar fi înşelat instituţii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite, în baza unor acte falsificate şi nerambursarea acestora.

Persoanele bănuite ar fi comis şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene prin obţinerea în mod fraudulos, în baza unor acte falsificate, de fonduri financiare nerambursabile, în cadrul diferitelor programe de finanţare.

Gruparea ar fi falsificat documentele necesare înfiinţării şi utilizării societăţilor comerciale, pe care le-ar fi folosit în scopul producerii de consecinţe juridice.

De asemenea, din cercetări a reieşit că, pentru a-şi asigura produsul infracţional, liderul grupării ar fi înfiinţat societăţi comerciale în alte state europene (Austria) sau societăţi off shore.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 27.000.000 de euro.

De asemenea, prin tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene, ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 20.000.000 de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T – S.T. Bucureşti, vor fi conduse, în vederea audierii, 100 de persoane.

Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor de la I.P.J. Iaşi şi al jandarmilor.

Recomandari

Alte Articole