Primăria Cluj-Napoca stinge luminile din centrul orașului de „Ora Pământului”

Primaria Cluj-Napoca a acceptat invitatia Asociatiei WWF-Romania de a participa la cea de-a 7-a editie a Earth Hour Romania („Ora Pamantului”), prin stingerea iluminatului din centrul Pietei Unirii, sambata, 28 martie 2015, intre orele 20.30 si 21.30.
La Cluj-Napoca, evenimentul este organizat in colaborare cu Organizatia Studentilor pentru Natura Cluj si Cluj-Napoca 2015 –Capitala Europeana a Tineretului.

Totodata, pe platoul din Piata Unirii va fi transmis mesajul ”Earth Hour” alcauit din lumanari. Asadar, clujenii sunt invitati sa vina cu lumanari in Piata Unirii pentru a marca manifestarea „Ora Pamantului”.

Manifestarile din cadrul evenimentului Earth Hour vor incepe la ora 18.00 cu o proiectie de film documentar la Cinematograful Marasti, intrarea fiind libera.

Anul acesta este un moment de cotitura la nivel international in ceea ce priveste politicile si angajamentele statelor din intreaga lume pentru a incetini incalzirea globala si a atenua impactul schimbarilor climatice. in decembrie vor avea loc negocierile finale intre statele membre ONU privind tintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera – principalul factor ce determina cresterea temperaturilor si alte probleme conexe de mediu. De aceea, Earth Hour are anul acesta o insemnatate si un rol aparte, pentru ca poate canaliza vocea a doua miliarde de sustinatori intr-un scop comun esential, de care depinde chiar supravietuirea noastra pe aceasta planeta: convingerea liderilor lumii ca nu mai este timp pentru amanari sau justificari si ca acum este momentul pentru asumarea unor tinte si a unor responsabilitati ambitioase, pe masura provocarilor cu care ne confruntam.

Provocarea de anul acesta: Daruieste naturii din energia ta

Romania a demonstrat in fiecare an ca cetatenii ei sunt interesati de mediu din ce in ce mai mult si ca sunt dispusi sa se implice in activitati durabile, ca sunt dispusi sa actioneze si la nivel individual sau in cercuri apropiate pentru a da un exemplu si altora ca schimbarea comportamentului fata de natura este posibila si la indemana oricui.

De-a lungul celor sase editii de pana acum, peste 40 de orase au participat in mod activ la Ora Pamantului si sute de mii de romani au stins luminile pentru o ora, in ultima sambata din martie. Cladiri simbolice, castele, monumente si institutii intrerup iluminatul in mod simbolic si gazduiesc evenimente tematice. Dintre reusitele importante ale miscarii Earth Hour in Romania: Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civila din lume, care intr-o ora consuma cat un oras de 20.000 de locuitori, stinge luminile in fiecare an de Earth Hour si, mai mult decat atat, opreste iluminatul exterior pe parcursul noptii, in fiecare seara.

Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una din cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Ora Pamantului.
in 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. in 2010, 4.500 de orase din 128 de tari au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile. in prezent, comunitatea de sustinatori Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de orase, din peste 152 de tari. Detalii pe www.ora-pamantului.ro sau pe www.earthhour.org.

Recomandari

Alte Articole