Rampele neconforme din Turda, Gherla și Huedin vor fi complet închise și ecologizate până în 15 decembrie

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj, împreună cu experții Inspectoratului de Stat în Construcții, proiectantul, inginerul și responsabilul tehnic cu execuția, au efectuat o vizită pe șantierul lucrărilor de închidere a depozitelor neconforme de la Turda și Gherla. Deplasarea a fost justificată de necesitatea verificării lucrărilor la faza determinantă a amplasării sistemului de impermeabilizare.
În ceea ce privește închiderea și ecologizarea depozitului neconform din Turda, executantul lucrărilor tocmai a finalizat sistemul de capsulare al depozitului cu cele trei membrane geocompozite, special concepute pentru a realiza o închidere cât mai ermetică și eficientă a corpului depozitului. În paralel, se execută lucrări de așternere a straturilor de pământ, respectiv lucrări de împrejmuire a corpului depozitului prin montarea gardului și a porții de acces.
„Lucrările de închidere definitivă a depozitului neconform de la Turda sunt extrem de avansate, ele fiind apreciate de specialiști la un procent de peste 80%. Important e faptul că s-a finalizat impermeabilizarea lui iar până în data de 15 decembrie depozitul complet ecologizat va fi predat Consiliul Județean”, a declarat președintele forului administrativ județean, domnul Alin Tișe.
În ceea ce privește lucrările de închidere și ecologizare a depozitului neconform din Gherla, lucrările sunt și aici foarte avansate. În prezent, antreprenorul derulează activități intense de montare a celor trei membrane geocompozite, de realizare a canalului perimetral de scurgere și a drenurilor, respectiv de așternere a celor două straturi de pământ: cel de acoperire cu o grosime de 85 de cm, respectiv cel de sol vegetal cu o grosime de 15 cm.
„Lucrările de închidere a depozitului de deșeuri din Gherla avansează, la rândul lor, într-un ritm foarte bun, executantul asigurându-ne de faptul că acestea vor fi finalizate concomitent cu cele de la Turda, respectiv Huedin”, a menționat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Realizarea unei impermeabilizări cât mai eficiente a corpului depozitelor neconforme este justificată de nevoia asigurării unei interacțiuni controlate între acestea și mediul înconjurător, în vederea anulării efectelor negative pe care deșeurile le au asupra mediului. În acest scop, Consiliul Județean a insistat pentru montarea de membrane geocompozite care respectă cele mai exigente standarde în domeniu, ele fiind achiziționate din Germania, de la producători specializați care folosesc astfel de materiale și în proceselor lor tehnologice specifice acestui domeniu.

Recomandari

Alte Articole