Sărbătoarea dragostei la români, celebrată la Cluj-Napoca printr-un spectacol de folclor

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, invită publicul clujean duminică, 18 februarie 2018, la spectacolul folcloric de Dragobete. Evenimentul, care va reuni tineri interpreți de folclor din zona Transilvaniei și nu numai, va debuta la ora 18.00, în sala de spectacole „Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.
Vor fi aduse în fața publicului cele mai frumoase cântece de dragoste, din repertoriul unor interpreți renumiți, adevărate șlagăre precum: Aseară vântu bătea – Maria Tănase, Tăt așe o zis doru’ – Titiana Mihali, Hai, mândră, la joc – Drăgan Muntean, Câte fete ardelene –Petre Săbădeanu și multe altele.
Invitați speciali vor fi Nicolae Mureşan, unul dintre cei mai mari artişti pe care i-a dat zona Codrului, împreună cu fiul său, Nicolae Mureșan junior, care vor încununa spectacolul oferit de tinerii interpreți: Ioana Breda Morar, Iulia Bucur, Ionuț Candrea, Andreea Ciupe, Mihaela Grindean, Ionuț Koblicska, Daria Gâdea, Carmen Jula, Radu Lazăr, Ionuț Lupuț, Mădălina Mîrza, Mădălina Mureșan, Raul Oltean, Ioana Petran, Anamaria Tomoiagă, Adrian Socaciu și Raul Mihai Turda.
Acompaniamentul va fi asigurat cu profesionalism de Orchestra Cununa Transilvană, sub conducerea muzicală a profesorului Ovidiu Barteș.
De asemenea, pe scenă va urca Grupul folcloric „Zestrea Ardealului”, coordonat de profesorii Marina și Dorin Simionescu, dar vor fi și momente deosebite de dans, cu Ansamblul folcloric „Someșul-Napoca”, director artistic cercetător științific dr. Zamfir Dejeu.
Dragobetele, sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie, reprezintă unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român, o zi de sărbătoare, în care feciorii și fetele, având credința nestrămutată că acum trebuie să fie veseli, se adunau mai mulți la o casă, pentru a-și face Dragobetele, convinși că, în acest fel, vor fi îndrăgostiți tot anul. Această sărbătoare marchează și revigorarea naturii și, în același timp, a omului, aducând iubirea în casă și în suflet.
Spectacolul de Dragobete, organizat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, vizează promovarea tinerilor interpreți de muzică populară, care vor aduce în scenă cele mai frumoase cântece de dragoste și de dor.
Prezentarea spectacolului va fi realizată de Grigore Sâmboan, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

Recomandari

Alte Articole