Schimb de experiență cu experți polonezi la Școala Gimnazială Specială Dej

Școala Gimnazială Specială Dej, instituție de învățământ special aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a derulat pe parcursul săptămânii trecute un program de activități de Job Shadowing -activități de învățare în grup și de observare la locul de muncă, pentru 10 profesori din Polonia, de la Zespol Szkol No. 16, Bialystok, care lucrează, la rândul lor, cu elevi cu cerințe educative speciale (CES).
„Este o inițiativă mai mult decât lăudabilă întrucât, prin această experiență, Școala Specială Dej contribuie la nivel comunitar la deschiderea spre Europa, la diseminarea de bune practici educaționale ale școlii românești și aduce plus valoare comunității educaționale prin percepția de școală resursă de bune practici” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
În timpul programului, oaspeții polonezi au asistat la activitățile pe care profesorii din Școala Gimnazială Specială Dej le-au derulat zilnic cu elevii, au interacționat cu aceștia și au realizat schimburi de bune practici educaționale. Manifestările organizate au presupus participarea la activitățile curriculare din cadrul programului de dimineață al elevilor la disciplinele limba și literatura română, matematică, geografie, biologie, educație fizică și sport, istorie, cunoașterea mediului, etc. În cadrul programului de după-amiază, activitățile s-au concentrat pe formarea autonomiei personale și sociale derulate la Atelierul Gastronomic, Atelierul TIC și Cabinetul de ludoterapie. Activitățile de terapii specifice s-au desfășurat în cadrul Camerei Senzoriale, la Cabinetele de Terapia Limbajului și la Cabinetul de Kinetoterapie. În același timp, prin activitățile de socializare s-au pus în valoare tradițiile specifice zonei, prin organizarea unui spectacol de dans popular organizat în cadrul unei șezători cu elevii.
De asemenea, programul săptămânii a mai presupus și realizarea unei vizite la Primăria Municipiului Dej și derularea de activități la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej pentru a evidenția munca cu elevii cu cerințe educaționale speciale din școala de masă, muncă pe care o realizează cadrul didactic de sprijin/itinerant. Evenimentele s-au încheiat cu discuții referitoare la activitățile derulate, importanța și scopul acestora pentru elevi, dar și realizarea de schimburi educaționale la nivel metodic și didactic.
Valorificarea experiențelor din cadrul acestui program va avea impact la nivelul elevilor în cadrul activităților curriculare și terapeutice prin aplicarea la clasă a metodelor și tehnicilor preluate din experiențele împărtășite de profesorii polonezi, adaptate la specificul acestora. În ceea ce îi privește pe profesori, schimbul de bune practici didactice și metodice venite din spațiul european este foarte important întrucât va avea efect asupra evoluției personale și profesionale a acestora, asupra dezvoltării unor competențe noi în predare-învățare-evaluare-recuperare terapeutică, dar și asupra dezvoltării abilităților și competențelor de comunicare în limba engleză.
Programul de Job Shadowing desfășurat în perioada 25 – 29 septembrie a.c. este al doilea program de acest tip derulat de Școala Gimnazială Specială Dej, primul având loc în luna mai 2016. Totodată, acesta va fi urmat de un alt astfel de program care se va desfășura în luna octombrie a anului în curs când școala de învățământ special din Dej va mai primi o delegație din Polonia, formată din alți 10 profesori care, de asemenea, vor participa la activitățile școlii.

Recomandari

Alte Articole