Seminar ,,Meșteșugul și arta acului!*”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Studenților Creștini Ortodocsi Români (ASCOR) Cluj și Grupul Șezătoare Cluj, invită persoanele interesate să sărbătorească împreună Ziua Națională a Portului Tradițional din România, în 12 mai 2019, în acest an (conform legii 102/2015), prin organizarea unor activități reunite în cadrul seminarului intitulat ,,Meșteșugul și arta acului!*”.
Astfel, vineri, 10 mai, ora 17.00, cei interesați sunt invitați să participe la ATELIERE PRACTICE susținute de membrii grupului Șezătoare Cluj, la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cluj-Napoca, b-dul 21 Decembrie 1989, nr. 94-96, având ca invitați aleși, membre ale grupului Șezătoare Basarabia din Republica Moldova, Oleseea Enache și Andreea Rusnac.
În cadrul acestor ateliere se vor exersa modalități și tehnici de a coase o cămașă tradițională sau de a țese un brâu. Participarea la ateliere este gratuită, dar se face cu înscriere prealabilă, la numărul de telefonul 0753556491, persoană de contact Ioana Mureșan.
Sâmbătă, 11 mai, ora 11.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr 21, vor putea fi audiate următoarele PRELEGERI: Tekla Totszegi, ,,Particularități ale portul transilvănean comparativ cu alte zone etnografice ale țării”, cu exemple și detalii din colecția Brătianu – Cantacuzino, pe care muzeul o deține. Augustin Goia, ,,Caracteristicile portului tradițional românesc” , cu referiri la experiențele cercetărilor de teren din satele românești.
Duminică, 12 mai, invitația organizatorilor este de A ÎMBRĂCA PORTUL TRADIȚIONAL și de a participa la:
– ora 11.15, spectacolul susținut în amfiteatrul în aer liber din Campusul Universitar Hașdeu, de Ceata ,,Sfântul Ioan Valahul”, ai cărei membrii vor fi îmbrăcați în port tradițional de sărbătoare reprezentând diverse zone ale țării și vor prezenta obiceiuri de primăvară;
– ora 15.00, o întâlnire, în special, a celor care cos cămașă tradițională, în Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia”, secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, pentru a schimba opinii, gânduri, idei dar sunt așteptați toți cei interesați de temă.

* denumirea seminarului a fost sugerată de titlul cărții lui Nicolae Dunăre, ,,Meșteșugul și arta acului”, editura Tehnică, București, 1986

Recomandari

Alte Articole