Situația gravă de la Pata Rât, confirmată de Camera de Comerț și Industrie Cluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a susținut marți, 28 noiembrie 2017, o conferință de presă în care a prezentat situația existentă la depozitul de gunoi neconform de la Pata Rât, respectiv problema scurgerilor de levigat din corpul depozitului, în lumina noii înștiințări primite din partea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Cluj.
În acest sens, forul administrativ al județului Cluj a primit în cursul zilei de luni, 27 noiembrie a.c., Avizul de forță majoră eliberat de Camera de Comerț și Industrie Cluj privind alunecările de la depozitul neconform de la Pata Rât, document în care se arată fără echivoc faptul că solicitările repetate ale Consiliului Județean Cluj privind existența unui situații de urgență, generatoare a stării de alertă, se confirmă: „se apreciază ca și cauze ale producerii evenimentului existența unui cumul de mai mulți factori imprevizibili, insurmontabili și de neevitat ce au stat la baza producerii situației de forță majoră”.
Astfel, având în vedere poziția CCI Cluj, prin care aceasta a calificat evenimentul produs la Pata Rât în luna iulie a acestui an drept unul imprevizibil și independent de voința părților, specific situațiilor de forță majoră, Consiliul Județean Cluj se va re-adresa în cursul acestei zile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) al județului Cluj pentru convocarea acestui organism și, respectiv, stabilirea unui grup de suport tehnic pentru implementarea măsurilor care trebuie luate de îndată, în urma constatării situației invocate de instituția în a cărui competență legală întră și avizarea cazurilor de forță majoră. De asemenea, în acest context, Consiliul Județean Cluj își rezervă dreptul de a acționa în instanță membri CJSU Cluj care s-au opus, încă din luna septembrie 2017, declarării stării de alertă, și care, prin neasumarea răspunderii, au determinat o potențare a consecințelor poluării accidentale din acel areal.
În ceea ce privește problema levigatului de la Pata Rât, în funcție de răspunsul primit din partea CJSU Cluj, dar și a soluției tehnice recomandate de expertul contractat de Consiliul Județean Cluj în acest sens, forul administrativ județean va continua acțiunea de depoluare a zonei. Astfel, în ceea ce privește lacul de levigat acumulat până în acest moment și a cărui concentrație este una diluată, Consiliul Județean Cluj va acționa pentru depoluarea treptată a acestuia având în vedere cantitatea strânsă. Referitor la levigatul pur, toxic, în concentrație ridicată, care se scurge din corpul depozitului, acesta va fi captat în cele două bazine de decantare și mai departe redirecționat spre stația de osmoză. În acest sens, Consiliul Județean a obținut acordul proprietarilor pentru amplasarea stației de osmoză, motiv pentru care domnul Alin Tișe va elibera ordinul de începere la lucrărilor. De asemenea, în ceea ce privește reluarea acțiunii de închidere a depozitului neconform de la Pata Rât, antreprenorul va efectua în perioada imediat următoare, în regim de urgență, o serie de lucrări stabilite de experți și autorizate de către Inginer.

Recomandari

Alte Articole