Stadiul procesului de închidere și ecologizare a rampelor neconforme din județul Cluj

În cadrul conferinței de presă susținute joi, 26 octombrie, la sediul forului administrativ județean, președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a prezentat evoluția procesului de închidere și ecologizare a rampelor neconforme din județ.
Astfel, în ceea ce privește rampele neconforme din Huedin, Gherla și Turda, domnul Alin Tișe a precizat faptul că lucrările sunt avansate și că au fost deja finalizate în proporție de 100% terasamentele, așternerea stratului suport de pământ precum și forarea puțurilor pentru evacuarea gazelor. În același timp, la rampele din Turda și Huedin se execută în momentul de față așternerea de geomembrane pentru impermeabilizare și așternerea stratului de acoperire. În acest context, nemaiexistând în prezent deșeuri care să genereze poluare, nu se mai poate pune nici problema vreunei eventuale sancțiuni.
„E important e ca toți clujenii să înțeleagă faptul că nu vorbim doar de Pata Rât ci de șase rampe neconforme din întreg județul și că lucrurile se mișcă în direcția bună. Alături de Pata Rât unde expertiza ne va indica săptămâna viitoare măsurile ce se impun în urma alunecării de teren, lucrările la Turda, Huedin și Gherla decurg într-un ritm alert iar cele de la Dej și Câmpia Turzii au fost deja licitate” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
În ceea ce privește rampa neconformă de la Cluj-Napoca, cea de la Pata Rât, terasamentele au fost realizate, de asemenea, în proporție de cca. 80% iar evoluția lucrărilor de închidere ar fi urmat un curs la fel de favorabil dacă nu ar fi intervenit alunecările corpului depozitului. În ceea ce privește finalizarea lucrărilor de închidere a acestei rampe, ea este preconizată pentru primăvara anului viitor, aproximativ în luna martie.
Referitor la problema poluării cu levigat, președintele forului administrativ județean a precizat că, în contextul refuzului de a se declara starea de alertă, vor fi urmate procedurile standard prevăzute de lege. În acest context, președintele Consiliului Județean a informat că instituția a primit din partea Prefectului Județului Cluj o adresă prin care se precizează că la Pata Rât nu se impune declararea stării de alertă, neconstatând-se nici măcar situația de urgență, deși aceasta a fost declarată anterior de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență încă din luna septembrie.
Confruntat cu acest refuz nejustificat de instituire a stării de alertă, Consiliului Județean Cluj va urma procedurile legale standard, cu dezavantajele ce decurg de aici, în special în ceea ce privește caracterul greoi al acestora și perioada de timp considerabil mai lungă. Astfel, în cadrul ședinței ordinare a deliberativului clujean ce va avea loc luni, 30 octombrie a.c., va fi demarată procedura de expropriere a celor patru proprietari de teren identificați în proximitatea zonei afectate, astfel încât stația de osmoză recent închiriată să poată fi amplasată și să înceapă procesul de epurare într-un timp cât mai scurt.

Recomandari

Alte Articole