”Zestrea tradițiilor clujene”, la Gilău

Peste 200 de elevi de la Liceul Teoretic „Gelu Voievod” din Gilău au participat miercuri, 30 ianuarie 2019, la o activitate cultural-educativă, în cadrul proiectului „Zestrea tradițiilor clujene”, derulat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.
De la ora 11.00, la Casa de Cultură „Dumitru Sopon” din localitate, însoțiți de profesori, elevii din mai multe clase din ciclul primar, mulți îmbrăcați în costume populare, s-au întâlnit cu consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă, Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan.
În deschiderea activităților a luat cuvântul directorul instituției de învățământ, profesoara Ruxandra Hulpe, care a mulțumit echipei de proiect și a lansat invitația de a încheia și alte parteneriate, prin care elevii școlii să descopere cultura tradițională din județul Cluj. Apoi, tinerii au aflat amănunte despre activitatea compartimentului de educație permanentă și proiecte cultural-educative din cadrul Centrului și despre importanța păstrării obiceiurilor și tradițiilor populare. Totodată, au purtat un dialog cu membrii proiectului despre costumul popular, războiul de țesut și despre obiectele populare din gospodăria de altădată. La fel ca și la alte întâlniri din cadrul proiectului, elevii și profesorii au fost îndemnați să scrie eseuri și articole despre obiceiurile populare din zonă, care să fie publicate în revista „Brâul” a instituției clujene de cultură.
În cadrul întâlnirii, tânăra interpretă de muzică populară, Anamaria Mariș, elevă la Liceul Teoretic „Gelu Voievod” din Gilău, a prezentat costumul popular din zona de munte a județului Cluj și a interpretat două cântece. Apoi, Mariana Morcan – solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj, a interpretat alături de elevi cântece foarte cunoscute, printre care „M-am suit în dealu’ Clujului”. Elevilor le-au fost proiectate și câteva secvențe din cadrul Festivalului-concurs de folclor „Dumitru Sopon”, care se desfășoară din doi în doi ani la Gilău.
Întâlnirea s-a încheiat cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”, la care au participat mai multe echipe de elevi.

Recomandari

Alte Articole