Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor, sărbătorită în Cluj Napoca, Gherla, Huedin și Căpușu Mare

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean, desfăşoară o serie de acţiuni ocazionate de Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor, după cum urmează:
Miercuri, 20 noiembrie 2013, în incinta Primăriei Gherla, începând cu ora 13.30, va avea loc acţiunea „Copiii spun NU drogurilor, Copiii spun NU delincvenţei”, acţiune care constă în oferirea de informaţii despre efectele consumului de substanţe halucinogene şi informaţii cu privire la delincvenţa juvenilă şi consecinţele ei. Grupul ţintă al activităţii sunt copiii din comunitatea de pe strada Pescarilor din Gherla.
Tot în data de 20 noiembrie, la Adăpostul pentru copiii străzii ARLECHINO din Cluj-Napoca, str. Fabricii de Zahăr, nr. 51, va avea loc, între orele 10.00-16.00, „Ziua porţilor deschise”.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor va avea loc şi o campanie de informare – conştientizare a copiilor în ceea ce priveşte drepturile ce le revin ”Îmi cunosc drepturile”. În acest an, campania de informare se adresează copiilor din cadrul Şcolilor cu clasele I-VIII din Căpuşu Mare, Poieni şi Liceului Teoretic Octavian Goga Huedin.
Vineri, 22 noiembrie 2013, în incinta Iulius Mall Cluj-Napoca, în intervalul orar 16.00-20.00, va avea loc acţiunea “Toţi copiii au dreptul să-şi exprime talentul”. În cadrul acestui eveniment se vor desfăşura o serie de activităţi artistice ai căror protagonişti vor fi atât copiii din sistemul de protecţie, cât şi copiii din cadrul comunităţii. Paralel cu programul artistic, va avea loc o expoziţie cu produse realizate de copiii din sistemul de protecţie, care vor fi comercializate. Evenimentul se va încheia cu premierea tuturor participanţilor, prin oferirea de diplome de excelenţă.
De asemenea, în perioada noiembrie – decembrie 2013 se va desfăşura proiectul „Educaţie sexuală”. Proiectul se adresează adolescenţilor cu vârste între 13-18 ani aflaţi în plasament la rude sau la asistenţi maternali şi presupune desfăşurarea unor activităţi interactive în scopul prevenirii sarcinilor nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală. Temele abordate în cadrul proiectului sunt: relaţiile între adolescenţi, relaţiile sexuale, sarcina neprogramată şi avortul, metodele de contracepţie şi bolile cu transmitere sexuală. Acest proiect se va desfăşura în perioada noiembrie-decembrie 2013, având ca participanţi un număr de 73 de adolescenţi, împărţiţi în 3 grupe, fiecare grupă urmând să participe la 3 lecţii.
Reamintim faptul că Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor se sărbătoreşte anual, în data de 20 noiembrie, începând din anul 1989, când Organizaţia Naţiunilor Unite a aprobat Convenţia Drepturilor Copilului, document care a devenit ulterior lege internaţională pentru aproximativ două miliarde de copii de pe întreaga planetă.

Recomandari

Alte Articole