Primăria Cluj-Napoca desfăşoară politici educaţionale care se materializează în investiţii în valoare de 20 de milioane de euro.
15.000 de elevi clujeni beneficiază de burse. Spre deosebire de alte municipalităţi, la Cluj-Napoca Primăria oferă burse tuturor elevilor care au medii peste 8,50. Spre exemplu, dacă în 2012 erau alocaţi 1,5 milioane de lei pentru 3.000 de burse, în 2015 sunt alocați 9.845.000 lei pentru 15.000 de burse.
21.000 de elevi beneficiază de transport în comun gratuit, în bugetul local fiind alocaţi 11,8 milioane de lei.
Elevii clujeni beneficiază de abonamente gratuite pentru două linii de transport în comun. Primăria subvenţionează transportul elevilor din familii defavorizate şi transportul elevilor cu nevoi speciale. Este vorba despre transportul elevilor din Colonia Sopor, Valea Fânaţelor şi Colonia Pata Rât spre şcolile din oraş, precum şi transportul tinerilor cu dizabilităţi neuromotorii. Pentru aceste activităţi sunt alocaţi 800.000 de lei.
–
Anul acesta, Programul Scoală după şcoală se extinde de la două la patru unităţi şcolare şi de la 120 de copii la 160 de copii.
De asemenea, peste 500 de copii din familii cu situaţie materială foarte dificilă au primit şi în această toamnă ghiozdane echipate cu rechizite şcolare. Pentru aceste activităţi, în 2015 sunt alocaţi peste 220.000 de lei.
În ultimii ani, cu finanţare de la bugetul local (1,5 milioane de lei) s-a achiziţionat aparatură medicală necesară pentru toate cabinetele medicale şcolare şi s-a realizat dotarea cu echipamente moderne pentru 18 cabinete stomatologice şcolare.
–
Primăria realizează în prezent lucrări de modernizare a infrastructurii educaţionale în valoare de 15 milioane de euro.
În 2015, pentru lucrări de reparaţii şi întreţinere la unităţile de învăţămȃnt preuniversitar au fost alocaţi 8,5 milioane de lei.
Prin proiectul european „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca” sunt reabilitate şi echipate Şcoala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Valoarea acestei investiţii (rezultată în urma licitaţiei) este de 47,1 milioane de lei.
Prin lucrările efectuate, 10 corpuri de clădire destinate procesului educaţional vor fi reabilitate, modernizate şi extinse. 2 săli de sport vor fi reabilitate, extinse, modernizate şi dotate, iar 2 terenuri de sport vor fi reabilitate şi modernizate (1800 mp). 3000 mp incintă curte vor fi reabilitaţi şi 11.500 mp de spaţii verzi vor fi amenajate.
Este prevăzută şi dotarea corespunzătoare a celor 3 unităţi din învăţământul preuniversitar după cum urmează: Şcoala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu” – 158 echipamente IT; Liceul Teoretic „Avram Iancu” – 209 echipamente IT; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – 119 echipamente IT.
–
De asemenea, Primăria a semnat contractul de finanţare a unui proiect realizat din fonduri elveţiene care prevede reabilitarea termică a două unităţi de învăţămȃnt preuniversitar: Colegiul Naţional „George Coşbuc” şi Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”. Proiectul este în valoare de 6,1 milioane de lei.
În acest moment este în desfăşurare consolidarea şi modernizarea clădirii din str. Memorandumului nr. 22. Prin acest proiect se vor realiza 14 săli de clasă şi două laboratoare, grupuri sanitare, spaţii tehnice. Valoarea totală a lucrărilor este de 6,35 milioane de lei.