Cercul Militar din Dej a găzduit joi după-amiază simpozionul ”Presa dejeană în secolul XX”, eveniment la care au participat jurnaliști locali, mai mulți invitați speciali, printre care edilul orașului Costan Morar și de viceprimarul urbei Aurelian Mureșan. Aceștia au felicitat presa locală pentru activitatea desfășurată de-a lungul timpului și au ținut să explice invitaților, importanța și rolul acesteia în societate.
Cel mai așteptat moment al simpozionului de la Dej a fost în a doua parte a întrunirii, când a avut loc o conferință prezidată de invitatii speciali, jurnaliștii Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu. Cei doi gazetari au ajuns în Dej la inițiativa și invitația lui Gabriel Finiaș Bonta, un tânăr politician dejean, care a plecat în Spania. Bonta s-a întors recent în România pentru a-și pune cunoștințele și priceperea dobândite pe meleaguri străine în slujba dezvoltării comunității locale care l-a format ca om, și care, n-a uitat de unde a plecat, după cum a spus chiar el.
Evenimentul face parte dintr-o serie de conferințe, planificate de scriitorul și jurnalistul Grigore Cartianu, în mai multe orașe din județul Cluj, pentru a-și promova cărțile și pelicula. Ziariștii Cartianu și cu Ciocăzanu au trecut în revistă și câteva povești picante din culisele celor două redacții la care au prestart: Evenimentul Zilei și Adevărul.
Grigore Cartianu, aflat pentru câteva zile în turneu în județele Cluj și Sibiu pentru a-și promova cărțile, a făcut deliciul asistenței cu prezentarea amplă a cărților pe care le-a scris; prezentare presărată de multe istorisiri amuzante din perioada Revoluției, dar și cu descrieri extrem de bine documentate despre dezinformările și manipulările care circulau la acele vremuri în media românească. Completat de jurnalistul Laurențiu Ciocăzanu, care a fost și co-autor la cartea ”Miracolul din noiembrie”, Grigore Cartianu a vorbit despre munca de documentare pentru seria de cărți dedicate perioadei Revoluției din 1989 („Sfârșitul Ceaușeștilor”, ”Crimele Revoluției”, „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”, ”Jurnalul unui puci ratat”), dar și despre volumul biografic ”Hagi”, în care vorbește despre viața și activitatea regelui fotbalului românesc, prezentând totodată și filmul pe DVD „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”, în regia lui Radu Gabrea, al cărui scenariu a fost scris de Grigore Cartianu.
După ce a prezentat cele șapte cărți, Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu au petrecut mai bine de o oră într-o sesiune spumoasă de autografe și ședințe foto, presărate cu povestiri despre cărțile lor, despre activitatea de jurnalist și despre starea presei, atât la nivel local, cât și național.
La finele întâlnirii, Ciocăzanu a declarat că a rămas plăcut impresionat de primirea călduroasă și ospitalitatea gazdelor. „La Dej, m-am simțit ardelean adevărat, deși sunt oltean get-beget. Întâlnirea cu prietenii jurnaliști – tineri și mai puțin tineri, cu presa veche de un secol, dar și cu cea de tip nou, online, cu edilii orașului și cu invitații lor – a fost una de suflet românesc adevărat. Am găsit oameni primitori, de dialog și nu de ură, interesați de mai binele comun și de soarta jurnalismului onest. Să sperăm că schimbările produse de Revoluția Colectiv ne vor duce în acea lume în care presa malefică va conta doar pentru un public minor. Oricum, de un an încoace, contează tot mai puțin, căci s-au dus vremurile când procurorii și judecătorii se speriau de televiziunile mogulilor”. La rândul său, și Cartianu a spus că „A fost o seară grozavă la Dej! Am cunoscut oameni speciali, am aflat infor mații interesante, am avut o asistență numeroasă, care ne-a urmărit prelegerea cu o atenție aproape religioasă” a apreciat jurnalistul.
Andreea POCOL