Filarmonica de Stat ,,Transilvania”, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, invită publicul meloman vineri, 11 noiembrie 2016, începând cu ora 19.00, la concertul simfonic în cadrul căruia Orchestra instituţiei va interpreta, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa, Uvertura operei ,,Euryanthe” de Carl Maria von Weber, Simfonia ,,Patetica” de Ceaikovski şi Concertul nr. 2, pentru clarinet, tot de Weber, susţinut de solistul Aurelian Băcan.
Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, în jur de 600 de concerte simfonice, spectacole de operă şi balet, alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.
Printre orchestrele pe care le-a condus se numără Orchestra Filarmonicii din Moscova, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonica Naţională a Republicii Belarus din Minsk şi cea a Republicii Moldova, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Oradea, Braşov, Sibiu, Bacău, Ploieşti, Craiova, Botoşani, Satu Mare, Orquesta de Extremadura (Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA), Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Harkov şi Dnepropetrovsk (Ucraina).
Aurelian Băcan şi-a început educaţia muzicală la vârsta de şase ani, cu studiul acordeonului. Patru ani mai târziu, s-a reorientat către clarinet, urmând cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”, iar nivelul ridicat atins i-a adus numeroase premii, precum şi o bogată activitate interpretativă. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa profesorului Ioan Goilă, unde a urmat şi specializarea Compoziţie, sub îndrumarea profesorului Adrian Pop.
A obţinut Premiul I la Concursul de Compoziţie „Alexandru Zirra” (Iaşi, 2010), Marele Premiu la Concursul de Compoziţie „Liviu Comes” (Cluj-Napoca, 2009), Premiul I la Concursul Internaţional „Saverio Mercadante”, în compania trioului Axis Mundi (Bari, 2008), Premiul I la Concursul Naţional de Muzică şi Coregrafie (Braşov, 2003), Premiul III la aceeaşi competiţie (Botoşani, 2002), Premiul III la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală (Tulcea, 2002), Premiul II la acelaşi concurs (2001) şi Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală (Brăila, 2000).
Activitatea sa solistică şi camerală cuprinde concerte în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, a Orchestrei Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” a Orchestrei Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”, a Orchestrei Române de Tineret, precum numeroase recitaluri în ţară şi străinătate, al căror repertoriu se axează îndeosebi pe creaţia secolelor XX şi XXI.
Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia. Preţul unui bilet întreg / concert este de 25 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari valoarea acestuia este de 13 lei. În ziua concertului agenţia de bilete este deschisă în intervalul orar 10.00 – 14.00.
Pas înainte pentru înființarea Compartimentului de Primiri Urgențe de Specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de...
Deschide