Marţi, 13 iunie şi joi, 15 iunie 2017, Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, a găzduit în Sala „Şantier”, de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, un spectacol de modă cu prezentarea lucrărilor anilor întâi, doi şi de diplomă ale clasei de design vestimentar, precum şi câteva expoziţii de sfârşit de an ale absolvenţilor şi cursanţilor din anii intermediari, ai secţiilor de arte plastice Cluj-Napoca, Turda şi Câmpia Turzii din cadrul Şcolii de Arte Cluj.
Într-o ambianţă de zile mari, amfitrioana evenimentului, dr. Angela Părău, fostă „Miss România” în anii `90, a detaliat pentru public fiecare moment al modelelor coordonate de Lili Mihacea, cele care au dat viaţă modelelor realizate de talentaţii creatori de modă. Show-ul a început cu colecţia cursanţilor anului I, realizată de Mihaela Szabo, Teodora Groza, Andreea Iepure, Roxana Mureşan şi Alina Mureşan, iar piesele vestimentare, de efect, au avut ca sursă de inspiraţie Roma, Grecia şi Egiptul Antic, trei civilizaţii care şi-au pus amprenta şi asupra domeniului vestimentar. În continuare, cursanţii anului doi – Camelia Roman, Iulia Micaş, Ioana Mihai, Adina Mărginean şi Diana Moscat – au prezentat modele vii colorate, în forme baroce stilizate, iar brocarturile şi voalurile au fost combinate în funcţie de talentul şi personalitatea creatorilor. A urmat o pauză muzicală, în care expertul Onişor Rodilă – pian şi Casiana Horopciuc – voce, au încântat asistenţa cu piese de jazz, interpretate profesionist.
Apoi a avut loc mult aşteptata prezentare a minicolecţiilor absolvenţilor şcolii, care au lucrat cu trei designeri – Teodora Vişinescu, Călina Langa şi Monica Korent, și care au prezentat lucrări complexe, având teme abstracte şi dificile, abordate însă de aceştia cu rezultate remarcabile. Astfel, prima prezentată a fost colecţia Xeniei Supp, intitulată „The Butterfly Effect”, exprimând fericire, bucurie, gingăşie, jovialitate, libertate şi evoluţie spirituală. A doua colecţie, „Shakti”, a aparţinut Ioanei Mocan şi ideea care a generat-o vine de la Chakre, iar prin stilizarea lor au rezultat zece modele din care au fost realizate, în final, cinci. Colecţia este pret-a-porter şi se adresează femeii cu preocupări spirituale şi nu numai, care înţelege că îmbrăcămintea e mai mult decât o haină, putând schimba starea psihică şi emoţională prin alegerea unei ţinute de o anumită culoare. În realizarea modelelor care fac parte din colecţia de primăvară-vară creatoarea a folosit stofe uşoare, combinate cu plasă transparentă. A treia colecţie, concepută de Andreea Hossu, „Ages” („Vârste”), aduce în prim plan etapele din viaţa unei femei, iar fiecare ţinută defineşte universul femeii şi caracteristicile acesteia la o anumită vârstă: copilăria, adolescenţa, femeia fatală, femeia de vârsta a doua, de carieră şi, ultima etapă, femeia matură, sobră şi plină de viaţă. A patra colecţie, cea concepută de Tiberia Ursu, „Metamorfoze”, redă transformarea omizii într-un fluture splendid, încercarea unei alte fiinţe să iasă din cocon, iar culorile folosite exprimă bucuria vieţii după un stadiu de latenţă. Cea de-a cincea, „Clinamen”, a lui Radu Seliştean este o colecţie care a pornit de la termenul „random” – întâmplare, hazard – căruia multe din întâmplările din viaţa noastră i se datorează, iar silueta ţinutelor a fost inspirată de clădirea Muzeului Guggenheim din Bilbao, clădire unde întâlnim forme neregulate, întâmplătoare, dar care, per ansamblu, creează armonie. A urmat prezentarea colecţiei Dianei Radu, denumită „Inova-evolu – un dialog cu tine însuţi”, inspirată de arta abstractă prin care se doreşte crearea legăturii dintre artă şi modă, arătând astfel cum moda omagiază arta şi transmite esenţa noastră lăuntrică, aşa cum spune motto-ul ales: „When fashion meets art”. Cea de-a şaptea colecţie a constituit, fără îndoială, senzaţia serii oferind un spectacol total de culoare, vestimentaţie, muzică şi actorie. „Afecto” de Alex Moldovan este, practic, o colecţie de frământări asumate, despre curajul de a fi vulnerabil, o poveste reală de viaţă, curajul de a fi tu însuţi, dar şi despre momentul în care îţi iei inima-n dinţi şi vorbeşti despre părţile întunecate ale sufletului tău. În acest demers spectaculos şi-au adus contribuţii, de excepţie, soprana Oana Maria Trâmbiţaş; „Create.Act.Enjoy” – cu actorii Diana Buliga, Lorena Puican, Alexandru Horea, Irina Maria, Anna Biro, Antonya Dobocan; ”Studio L`insolence” – hairstyle şi Marusia – make-up artist.
Cel de-al doilea eveniment, care a avut loc de joi, 15 iunie a.c., intitulat generic Best of „Arte” a conţinut expoziţiile de final de an ale absolvenţilor şi cursanţilor Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din anii intermediari, secţiile de arte plastice Cluj-Napoca, Turda şi Câmpia Turzii. La fel ca în anii precedenți, au fost prezentate lucrări de pictură, grafică, design vestimentar, decoraţiuni interioare, ceramică, tehnici în pictură şi artă fotografice realizate de de către cursanţii şcolii sub coordonarea experţilor: Adrian Balcău, Andrei Mihai Popa, Cristian Goilă, Elena Amariei, Felicia Răcean, Monica Korent, Raluca Bobiş.
Aceasta nu a reprezentat ultima activitate a Şcolii de Arte din această vară, întrucât vor continua cu o expoziţie la Complexul Muzeal „Octavian Goga” din Ciucea, iar apoi în perioada 3-7 iulie a.c., cu tabăra „Apă à la Cluj”, după şase ediţii de tabere organizate în opt ani. De asemenea, între 7-9 iulie a.c., la Sibiu şi 14-16 iulie a.c., la Timişoara, în cadrul proiectului „Produs de Cluj”, pe lângă cursanţii şi experţii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, care se vor afla pe scenă, vor fi introduse şi artele plastice, prezente cu câte un stand şi cu Expoziţia itinerantă „Clujul – Oraşul-comoară”. Cu acest prilej, coordonatorii proiectului, experţii Felicia Răcean şi Cristian Goilă vor oferi publicului din Timişoara şi Sibiu amănunte despre Cluj şi realizările sale.
Peste 6.800 de părinți au apelat serviciul ALOPEDI în primul semestru
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, împreună cu reprezentanții Spitalului...
Deschide