Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie publică de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, invită publicul iubitor de tradiţie vineri, 23 iunie 2017, ora 13.00, la sediul instituţiei din str. Memorandumului nr. 21, la vernisajul expoziţiei ,,Decor, eleganţă, stil – cămaşa femeiască tradiţională de Mărgău”.
,,Portul popular, cu precădere cea mai reprezentativă şi cea mai marcantă piesă a sa, cămaşa, constituie un element primordial cu care poporul român se identifică în cel mai autentic mod, fiind apreciat şi purtat cu mândrie în toate colţurile lumii. Este, astfel, datoria noastră să promovăm în continuare ia românească, istoria, evoluţia şi importanţa sa, înseosebi, în viaţa satului tradiţional românesc.”, a declarat domnul Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Alegerea datei vernisajului nu a fost întâmplătoare. Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alăturat de la bun început iniţiativei comunităţii online ,,La Blouse Roumaine” de a sărbători Ziua Universală a Iei, oferind publicului vizitator în mod regulat, în jurul Sânzienelor, câte o expoziţie care pune în valoare exemplare rare şi valoroase din colecţia de cămăşi a instituţiei. În anul 2015 a prezentat o selecţie amplă din colecţia Brătianu–Cantacuzino, în anul 2016 a abordat, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port şi cea a cultivării tradiţiei în costum prin replici şi piese de inspiraţie tradiţională, cu implicarea membrilor grupului ,,Semne cusute”.
Pentru acest an au fost selectate pentru a fi prezentate publicului o serie de cămăşi originale, de mare vechime, dintr-o zonă restrânsă: comuna Mărgău, situată în Depresiunea Călăţele, judeţul Cluj. Majoritatea pieselor expuse au fost colecţionate de către inimoasa învăţătoare Maria Panea, originară din localitatea Mărgău, şi a fost donată muzeului în anul 1975, prezenta expoziţie reprezentând un gest de recunoştinţă adus acestei atitudini de înaltă ţinută civică.
Este foarte rar ca un muzeu să posede o colecţie atât de mare – peste 350 de exemplare – dintr-un singur tip de artefact şi dintr-o singură comună. O asemenea situaţie face posibilă o analiză aprofundată a bogăţiei stilistice, a evoluţiei structurale, a decorului, a tehnicilor de ornamentare întâlnite la somptuoasa cămaşă mărgăoană. În acelaşi timp, expoziţia constituie un omagiu adus fetelor şi femeilor de odinioară, care – creând aceste piese de mare diversitate decorativă şi înaltă valoare artistică – au generat un fond inestimabil de modele pentru creatoarele contemporane dornice să se conecteze la fluxul creator al artei tradiţionale.
Prin acest demers expoziţional, Muzeul Etnografic al Transilvaniei îşi reafirmă vocaţia sa de punte cognitivă şi afectivă între trecut şi prezent.
Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada 23 iunie – 30 iulie 2017, putând fi
vizitată în zilele de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00.
Pas înainte pentru înființarea Compartimentului de Primiri Urgențe de Specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de...
Deschide