Teatrul de Păpuși ,,Puck”, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, invită spectatorii de toate vârstele, duminică, 21 ianuarie 2018, de la ora 11.00, respectiv 12.30, la premiera spectacolului ,,Ivan Turbincă”, o adaptare scenică a poveștii omonime scrisă de Ion Creangă.
Nazdrăvanul Ivan Turbincă este eroul principal al acestui spectacol, o poveste asezonată cu multă muzică, și care are ca temă alegerile pe care le facem în fiecare zi, precum și puterea lor de a ne schimba viața.
Ideea realizării unui spectacol după această poveste a prins contur în mintea regizorului cu câțiva ani ani în urmă: „A fost ca o provocare, am vrut să fac ceva. M-a atras tema din poveste, e un pic mai reală, despre viață și moarte, se pun niște întrebări existențiale”, declară Ion Iurcu, cel care semnează scenariul (alături de Oana Rogojină), scenografia și regia spectacolului. De asemenea, acesta este și actor în distribuție, alături de Ramona Atănăsoaie.
În această viziune regizorală, Ivan Turbincă e un om foarte bun la inimă, darnic, care face eforturi să trăiască după normele societății.
,,E o poveste mai puțin mediatizată și cunoscută în rândul copiilor, tocmai pentru că are o temă destul de dură. Nu ar trebui să ne ferim să discutăm despre moarte, despre bine și rău, despre Diavol și alte personaje care apar în poveste. Este un spectacol despre toate acestea, dar mai ales despre alegeri”, subliniază Iurcu.
Astfel, raiul și iadul din acest spectacol nu sunt tărâmuri fantastice, ci realități concrete, pe care ni le creăm chiar noi, prin deciziile pe care le luăm. Povestea este redată în mare parte și prin muzică, iar spectatorii participă din plin la derularea acțiunii.
„Chiar dacă tema poveștii este gravă, spectacolul a fost realizat într-o cheie comică. Toate situațiile devin amuzante. Până și Dracul, personaj mai degrabă fioros, ajunge de data asta să fie simpatic, ca un mic animal care face tot felul de șotioare, dar este pus rapid la punct”, precizează Ion Iurcu.
Decorul are în prim-plan o carte care se răsfoiește pe parcursul derulării poveștii. Fiecare pagină ilustrează, astfel, un nou cadru.
,,Unul dintre scopurile pe care mi le-am propus cu acest spectacol este promovarea lecturii, a plăcerii de a citi. Le sugerăm copiilor că deschizând o carte pot descoperi lumi noi acolo. Ține doar de ambiția fiecăruia de a trece peste plictiseala de moment și a repeta exercițiul de a crea în imaginație fiecare scenă.”, mai spune Iurcu.
Pictura din spectacol este semnată de Nelu Pitic. Durata poveștii este de 55 de minute, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.
Peste 6.800 de părinți au apelat serviciul ALOPEDI în primul semestru
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, împreună cu reprezentanții Spitalului...
Deschide