Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituție din România admisă în calitatea de membru al EURHO – European Rural History Organisation, organizație științifică de elită ce reunește instituții și personalități din domeniul istoriei și patrimoniului rural european.
Astfel, în data de 19 ianuarie 2018, în urma unui îndelungat și complex proces de evaluare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, instituție care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean, a primit calitatea de membru instituțional al EURHO – European Rural History Organisation (http://www.ruralhistory.eu/), organizație care are misiunea de a promova studierea tuturor aspectelor istoriei rurale europene și mondiale, reunind instituții științifice și specialiști de prestigiu.
„Felicit cu acest prilej managerul precum și întreaga echipă a Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru reușită. Este, incontestabil, o nouă confirmare, mai mult decât autorizată, a profesionalismului, a pasiunii și a dăruirii cu care echipa muzeului își îndeplinește nobila misiune ce îi revine” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituție din România care primește calitatea de membru instituțional al organizației, alături de alte instituții și organizații – universități, institute și centre de cercetare, muzee, societăți academice, arhive istorice din 14 țări: Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia și Ungaria.
Cu ocazia primirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei în EURHO, președinta organizației, prof. Leen Van Molle, de la Universitatea din Leuven, Belgia, a transmis următorul mesaj:
„EURHO (European Rural History Organisation) este bucuroasă să primească Muzeul Etnografic al Transilvaniei în calitate de nou membru instituțional. Eurho reunește mai mult de 20 de centre de cercetare și muzee din domeniul istoriei agriculturii și istoriei rurale. Organizația construiește punți de dialog între cca. 400 de cercetători individuali din diferite țări, diferite ramuri ale istoriei și diferite științe sociale sau pozitive, toate acestea fiind interesate în descoperirea trecutului rural cu scopul de a înțelege mai bine prezentul global. Multe dintre problemele societății, la scară mondială, sunt legate, sub o formă sau alta, de istoria complexă a agriculturii și de transformarea spațiului rural: descreșterea spațiului deschis, diminuarea terenului agricol, problemele legate de calitatea, cantitatea și distribuția inegală a alimentelor, de foamete și de obezitate, riscurile de mediu precum disponibilitatea apei, eroziunea solului, poluarea aerului și schimbările climatice. România nu constituie o excepție în procesul care leagă trecutul nostru rural de un viitor îngrijorător. Instituțiile care prezervă și cercetează trecutul rural, așa cum este Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sunt astăzi mai importante ca niciodată, pentru că ele ne ajută să ne formăm o perspectivă asupra practicilor istorice, a cauzelor și consecințelor schimbării.”
Admiterea Muzeului Etnografic al Transilvaniei în EURHO a fost făcută la recomandarea reprezentantei regionale a organizației pentru Europa de Est, prof. Zsuzsanna Varga, de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, ca urmare a vizitei de evaluare efectuate în anul 2016, fiind acceptată în cursul acestei luni de Consiliul director al EURHO, din care fac parte prof. Leen Van Molle (Universitatea din Leuven, Belgia) – președinte, Gérard Béaur (L’École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, Franța) – vicepreședinte, Patrick Svensson (Universitatea Suedeză de Științe Agricole din Uppsala) – vicepreședinte, Ernst Langthaler (Universitatea din Linz & Institutul de Istorie Rurală din St. Pölten, Austria) – secretar și Peter Moser (Arhivele de Istorie Rurală din Berna, Elveția) – trezorier.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei aderă în totalitate la principiile și obiectivele organizației, propunându-și să contribuie la creșterea calității cercetărilor de istorie rurală, să promoveze patrimoniul și istoria rurală românească în spațiul cultural european și să facă demersurile necesare pentru a facilita accesul altor instituții și organizații din România în European Rural History Organisation.
Pas înainte pentru înființarea Compartimentului de Primiri Urgențe de Specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de...
Deschide