Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C) Cluj, instituție de interes județean subordonată Consiliului Județean, organizează, sub egida „Ziua Mondială Alzheimer”- 21 septembrie, o serie de activități menite să sensibilizeze comunitatea clujeană și instituțiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer, precum și să promoveze serviciile oferite în acest sens de către instituție.
Astfel, joi, 20 septembrie 2018, începând cu ora 10.00, va avea loc o masă rotundă la sediul D.G.A.S.P.C Cluj, unde specialiști din cadrul instituției, împreună cu reprezentanți din toate primăriile județului vor analiza starea actuală a sistemului de servicii oferite persoanelor afectate de boala Alzheimer. Se va discuta despre importanța diagnosticării precoce, educarea aparținătorilor, măsuri concrete de prevenție în sensul sporirii controlului asupra factorilor de risc, dar și despre suportul acordat familiilor acestora.
Activitățile vor continua și vineri, 21 septembrie a.c., în cadrul campaniei „Amintește-ți de mine!”, atunci când, în municipiile Cluj-Napoca și Dej, se va organiza o campanie gratuită de testare a memoriei.
Proiectul „Cafeneaua Alzheimer” se va desfășura în acest an în două locaţii din Cluj-Napoca, situate atât pe strada Napoca nr. 10, cât și pe strada Stephan Ludvig Roth nr. 5 unde, în intervalul orar 10:00-12:00, se va testa gratuit memoria și vor avea loc grupuri de discuții pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârsta peste 45 de ani și psihologi din cadrul Centrului Comunitar Județean Cluj.
De asemenea, cu sprijinul reprezentanților D.G.A.S.P.C. Cluj, Locuinţe Protejate Cîţcău și în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, dejenii îşi vor putea testa gratuit memoria la sediul Centrului de Servicii Sociale Dej din strada Regina Maria nr. 26 – parterul Policlinicii, în intervalul orar 10.00– 14.00. Vor avea loc sesiuni de testare efectivă precum și grupuri de discuţii pe problematica Alzheimer, între persoane adulte şi psihologi din cadrul D.G.A.S.P.C.
Demenţa de tip Alzheimer se caracterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive cu deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacităţii de a desfăşura activităţi motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaşte obiectele, dificultăţi în planificare şi organizare la persoana afectată.
România frumoasă și bogată, însă batjocorită și trădată de o șleahtă de pseudo-politicieni nemernici!
EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA Știți câte așa-numite servicii secrete există în...
Deschide