Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj a achiziționat și dat în folosință, din fondurile alocate în acest scop de Consiliul Județean, o serie de echipamente medicale și aparatură de ultimă generație necesare asigurării unui act medical de calitate. Astfel, cu ajutorul celor 300.000 de lei alocați din bugetul forului administrativ județean pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal și, implicit, pentru cei peste 8.000 de pacienți aflați în îngrijirea acestuia, dintre care peste 1.900 de pacienți transplantați, au fost achiziționate un turn de video endourologie de înaltă performanță, o linie de echipamente pentru testare hematologică și o centrifugă, patru aparate de dializă, o pompă de vacuum pentru un autoclav, 20 de unități de aer condiționat, saltele noi, lenjerii și accesorii de pat etc.
„Un act medical de calitate necesită o infrastructură sanitară adecvată precum și dotări și echipamente corespunzătoare. Tocmai de aceea, am sprijinit financiar Institutul clujean de Urologie și Transplant Renal, pentru a contribui direct la salvarea vieții și a sănătății a mii și mii de pacienți”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
* * *
Cea mai importantă investiție a fost un turn de video endourologie de înaltă performanță, care permite creșterea acurateței procedurilor urologice endoscopice. Necesitatea achiziționării acestuia a fost justificată de faptul că marea majoritate a pacienților au nevoie de o intervenție chirurgicală endoscopică. Endoscopia de înaltă rezoluție permite urologului să realizeze un diagnostic intra operator și un tratament chirurgical cu o mult mai mare precizie, reducând astfel rata complicațiilor ce pot duce la creșterea perioadei de spitalizare sau a duratei de recuperare postoperatorie.
De asemenea, au fost cumpărate două aparate necesare stabilirii compatibilității între primitorul transfuziei și sângele disponibil, indispensabile pentru efectuarea în siguranță a transfuziei sanguine. Este vorba despre o linie de echipamente pentru testare hematologică și despre o centrifugă, aparate ce se regăsesc în dotarea Unității de Transfuzii Sanguine.
Tot din fondurile Consiliului Județean, ICUTR a achiziționat patru aparate de dializă, indispensabile activității de transplant, atât pentru pacienții ce urmează a fi transplantați cât și pentru cei care au fost transplantați dar sunt în perioada inițială post transplant.
Totodată, a fost achiziționată o pompă de vacuum pentru un aparat de sterilizare (autoclav), fără de care acesta nu poate funcționa, autoclavul fiind, inițial, nefuncțional, tocmai din cauza defectării acestei pompe. În mod evident, investiția a fost justificată de faptul că blocul operator și activitatea chirurgicală sunt dependente de sterilizarea instrumentarului chirurgical.
Nu în ultimul rând, pentru a oferi pacienților confortul adecvat precum și condiții optime de cazare, saltelele vechi și uzate au fost înlocuite cu unele noi, protejate de huse impermeabile, lenjeriile și accesoriile de pat fiind, de asemenea, înnoite. Totodată, au mai fost achiziționate 20 de unități de aer condiționat pentru a asigura confortul termic necesar recuperării optime a pacienților în perioada postoperatorie.
Tot în ceea ce privește investițiile derulate de ICUTR din fondurile Consiliului Județean Cluj, se impune a fi precizat faptul că în prezent se află în derulare și procedura de pregătire și elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) necesară pentru reparațiile capitale ale imobilului care găzduiește Institutul. Acestea sunt imperios necesare pentru atingerea standardelor de calitate adecvate și pentru oferirea unor servicii medicale la cele mai înalte standarde europene.
Pas înainte pentru înființarea Compartimentului de Primiri Urgențe de Specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de...
Deschide