Institutul Polonez din București, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, au organizat expoziția ,,Poloneze și românce care au schimbat lumea”.
Printre cele 34 de eroine prezentate în cadrul expoziției – 17 femei poloneze și 17 românce – s-au aflat luptătoare pentru independență sau drepturile femeilor, precum și pioniere în domeniul științei sau al sportului. Mulțumită determinării și forței lor morale, se poate afirma că lumea trăiește astăzi mai bine.
Numeroase femei ale căror istorii sunt prezentate în cadrul expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea” sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, deși nu lipsesc nici cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului.
,,Realizările eroinelor acestei expoziții uimesc și astăzi. Au fost curajoase, pricepute, ingenioase, muncitoare, au luptat aproape în fiecare zi împotriva stereotipurilor, arătând cât de importantă este pasiunea în viețile lor” – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care a realizat expoziția. -,,Datorită acestor femei, Polonia și România s-au schimbat semnificativ. Multe dintre ele au determinat, de asemenea, schimbările care au avut loc în lume – adaugă aceasta.”
Expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea” poate fi vizitată în Cluj-Napoca până în data de 15 martie 2019 (de luni până vineri), între orele 08.00-20.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”.
De asemenea, pasionații de grafică sunt invitați la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, pentru a doua expoziție pregătită de Institutul Polonez din București, intitulată „Femei în afișul polonez”.
Cei interesați pot cunoaște operele realizate de 40 de reprezentanți de marcă ai „Școlii Poloneze de Afiș”. Expoziția este realizată pe baza celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de lucrări, aparținând lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afișului și proprietar al unei galerii din Cracovia.
Afișele poloneze se caracterizează prin economia formelor, scrierea inovatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea. „Școala Poloneză de Afiș”, cum este denumit acest curent în artă, și nu o școală existentă fizic, a fost, de-a lungul timpului, un etalon la nivel mondial al designului artistic.
Printre autorii afișelor prezentate la Cluj-Napoca se numără precursorii „Școlii Poloneze de Afiș”, precum Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi văzute și lucrări ale unor creatori din tânăra generație, printre care un loc important îl ocupă femeile, precum Kaja Renkas, Patrycja Longawa, Starowicz Monika sau Amelia Marcelina.
Expoziția „Femei în afișul polonez” poate fi vizitată până în 17 martie, între orele 10.00-17.00 (luni și marți închis), la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (Piața Unirii nr. 30).
România frumoasă și bogată, însă batjocorită și trădată de o șleahtă de pseudo-politicieni nemernici!
EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA Știți câte așa-numite servicii secrete există în...
Deschide