A 55-a ediție a „Toamnei Muzicale Clujene”, la Filarmonica Transilvania

Filarmonica de Stat Transilvania, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, își deschide, în acest weekend, porțile pentru cea de-a 55-a ediție a festivalului internațional de muzică clasică ,,Toamna Muzicală Clujeană”.
Astfel, concertul de deschidere a evenimentului din acest an va avea loc vineri, 14 octombrie 2022, și îl va aduce pe maestrul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei filarmonicii, alături de pianistul macedonean Simon Trpčeski, care va interpreta Concertul în la minor pentru pian de Edvard Grieg.
Totodată, sâmbătă, 15 octombrie, publicul este așteptat la Panoramic componistic clujean I, un concert realizat în parteneriat cu Academia Națională de Muzică ,,Gheorghe Dima” (A.N.M.G.D) și finanțat prin fondurile de cercetare de la Ministerul Educației, în cadrul unui proiect coordonat de conf. univ. dr. Cristian Bence-Muk. Acest eveniment nu doar invită pe scenă interpreți clujeni, profesori ai A.N.M.G.D, ci și promovează lucrări ale unora dintre cei mai cunoscuți compozitori de secol XX și XXI ai școlii clujene de compoziție.
Alexandra Segal, pianista câștigătoare a concursului „George Enescu” 2022, va susține un recital duminică, 16 octombrie, care propune lucrări de S. Rahmaninov, S. Barber, M. Ravel și G. Enescu.

Toamna Muzicală Clujeană este cel mai important festival internațional de muzică clasică din România, după festivalul internațional bianual „George Enescu”. Prima ediție a festivalului a avut loc în 1965 şi, cu o mică excepție (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii.
⏳ Anul acesta, Concertul de deschidere a Toamnei Muzicale Clujene – dirijor Cristian Mandeal, propune un program deosebit: ,,Noapte transfigurată” de Arnold Schönberg, Concertul în la minor pentru pian, op. 16 de Edvard Grieg, în interpretarea lui Simon Trpčeski, iar în final Suita operei ,,Cavalerul rozelor”, de Richard Strauss, o reflecție muzicală a Europei secolului al XVIII-lea.

Recomandari

Alte Articole