Când notele nu spun totul

Elevii clujeni au încheiat Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională. Rezultatele sunt destul de bune la Cluj, pentru că învăţământul în această zonă a ţării e unul de calitate, iar exigenţa profesorilor e ridicată.

Există însă licee cu promovabilitate zero la Bacalaureat, aşa cum există şi elevi de nota 10. Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general, a precizat că va face o analiză a învăţământului clujean în următoarele două săptămâni. Privit însă, dincolo de statistici, aşa, cu ochii unui privitor detaşat, învăţământul nostru are multe probleme. Dacă au existat profesori care n-au fost capabili să deosebească o subiectivă de o predicativă la Evaluarea Naţională şi au derutat astfel elevii şi părinţii, ba mai mult decât atât l-au derutat chiar şi pe ministrul Educaţiei, putem spune că nu suntem pe drumul cel bun în ce priveşte învăţământul românesc.

Dar poate că nu e chiar aşa. Pentru că o scrisoare a unui elev de liceu postată pe Facebook spune ceva important despre tinerii de azi. Ei sunt altfel! Sunt generaţia căreia i se modifică programa şcolară la fiecare schimbare de ministru şi ştim bine cât de des se schimbă miniştrii la noi. „Noi avem onoare şi demnitate, nu mai suntem nişte slugi în fata voastră, iar dacă nu vom reuşi să vă schimbam, vom pleca din ţară, şi atunci sa rămâneţi voi să vă plângeţi de milă! Noi, generaţia etnobotanistilor cum ne spuneţi voi o să vă arătam că avem mai mult curaj decât toate generaţiile voastre de comunişti la un loc! Reprezentăm adevărata forţă deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteţi doar nişte amărâţi care vor muri şi vor fi uitaţi de istorie! Voi aţi fost PERIOADA NEAGRĂ din istoria acestei tari şi asa veţi fi ţinuţi minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revoltă împotriva voastră!”.  Acestea sunt cuvintele unui tânăr care a postat anul trecut  pe Facebook părerea sa despre tineretul de azi.

De anul trecut până azi nu s-a schimbat mare lucru. Revolta tinerilor e justificată. E foarte uşor să-i judecăm privind din afară, dar e foarte greu să fim în locul lor. Poate că ei au ceea ce generaţia cu cheia de gât nu are. Au curaj, au simţ practic, au iniţiativă. Generaţia cu cheia de gât a învăţat să deschidă calculatorul la 20 de ani, iar azi un copil de 4 ani îţi explică cum trebuie să descarci poze de pe net. Poate că notele nu spun întotdeauna totul. Poate că dincolo de note e ceva mai mult. Un spirit liber.

ArticoleRecomandate

Recomandari din RubricaEditoriale