Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a găzduit azi, o întâlnire cu liderii celor mai mari confederaţii sindicale din judeţ în cadrul căreia au fost dezbătute o serie de aspecte de maxim interes pentru mediul sindical clujean precum şi pentru relaţia acestuia cu administraţia judeţeană. La întâlnirea desfăşurată la sediul forului administrativ judeţean au participat liderii judeţeni ai Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România „CSDR”, CNSRL Frăţia, ai Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa” şi ai Blocului Naţional Sindical „BNS”.
Întâlnirea a reprezentat un excelent prilej pentru a purta un dialog constructiv, menit să contribuie la rezolvarea unora dintre problemele cu care reprezentanţii mediului sindical se confruntă dar şi pentru ca ambele părţi să îşi exprime aşteptările reciproce. În acelaşi timp, împreună cu mesajul general, de deschidere şi disponibilitate de colaborare, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a invitat liderii sindicali să identifice cât mai multe posibilităţi de cooperare în domeniile de interes comun.
„Ideea de bază care a stat la baza organizării tuturor acestor întâlniri, cu reprezentanţii sectorului IT, ai mediului academic, ai societăţilor de construcţii, ai sindicatelor, e aceea că nu suntem şi nu pretindem a fi deţinătorii adevărului absolut. Nu guvernăm doar de dragul de a guverna ci pentru a răspunde nevoilor reale ale comunităţii. Or, cea mai bună metodă de a afla care sunt aceste nevoi dar şi propunerile menite să asigure o mai bună administrare, o reprezintă aceste întâlniri pe care le-am iniţiat cu actorii cei mai importanţi ai comunităţii şi ai vieţii publice locale, întâlniri care vor continua. Prin intermediul acestor întâlniri ne propunem să asigurăm tuturor celor care contribuie esenţial la dezvoltarea judeţului, un alt statut, de partener în actul decizional şi nu de simplu subiect şi destinatar al acestor decizii” a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
În acest context, discuţiile s-au referit atât la problemele concrete şi punctuale cu care confederaţiile sindicale clujene se confruntă, cum este cea a unor spaţii adecvate în care să îşi poată desfăşura activitatea fără a plana asupra lor, semestrial, incertitudinea prelungirii sau nu a contractului de închiriere, cât şi la o serie de aspecte generale legate de problematica sindicală şi a dialogului social din judeţ. În ceea ce priveşte problematica spaţiului, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a contribui la rezolvarea problemei, inclusiv prin susţinerea demersurilor necesare în relaţia cu Primăria municipiului Cluj-Napoca.
Totodată, în cadrul întâlnirii au fost abordate o serie de aspecte referitoare la prevederile actuale ale legislaţiei muncii şi a celei din domeniul dialogului social, cu accent pe modalităţile în care acestea ar putea fi îmbunătăţite, context în care liderul administraţiei judeţene şi-a exprimat dorinţa de a susţine acele amendamente a căror valoare şi utilitate este general apreciată.
Un alt aspect extrem de important, abordat în cadrul discuţiilor de la sediul Consiliului Judeţean, s-a referit la nevoia de a învăţa din greşelile trecutului, astfel încât acestea să nu se repete. În concret, a fost dezbătută necesitatea şi oportunitatea consultării şi, respectiv, implicării organizaţiilor sindicale nu doar în situaţiile de criză generate de plecarea unor mari investitori, ci şi în momentele iniţiale, ale contactelor şi discuţiilor purtate în vederea stabilirii condiţiilor şi, respectiv, cadrului general al unor investiţii de mare anvergură. Preşedintele Consiliului Judeţean a apreciat această propunere ca fiind extrem de pertinentă, cu menţiunea că această implicare a sindicatelor ar trebui realizată de o asemenea manieră încât, în acest fel, să nu fie descurajaţi în vreun fel potenţialii investitorii şi să nu se pericliteze în vreun fel bunul mers al negocierilor.
Nu în ultimul rând, în discuţia mai largă referitoare la posibilităţile concrete de colaborare a sindicatelor clujene cu Consiliul Judeţean Cluj şi cu cele 42 de entităţi care funcţionează sub autoritatea acestuia (instituţii şi servicii publice, regii autonome, societăţi comerciale, instituţii de cultură, unităţi de învăţământ special, spitale), a fost abordată inclusiv oportunitatea scrierii şi derulării în comun a unor proiecte cu finanţare europeană, în beneficiul ambelor părţi.