Premiile Holcim pentru Construcții Durabile reprezintă una dintre cele mai importante competiţii dedicate construcțiilor durabile din punctul de vedere al reputaţiei şi acoperirii internaţionale. A patra ediţie a concursului, care oferă premii totale în bani în valoare de 2 milioane de dolari, este acum deschisă pentru înscrieri.
Competiţia caută atât proiecte de top din partea profesioniştilor din cadrul industriei, cât şi idei îndrăzneţe din partea
„Next Generation”, care să contribuie la dezvoltarea durabilă în arhitectură, construcţii, inginerie civilă, peisagistică şi proiectare urbană, precum şi în domeniul materialelor şi tehnologiilor de construcţii. Înscrierile trebuie depuse online la adresa www.holcimawards.org până pe 24 martie 2014.
Holcim Awards (categoria principală) este deschisă arhitecţilor, proiectanţilor, inginerilor, proprietarilor de proiecte, constructorilor şi firmelor de construcţii care furnizează răspunsuri durabile la problemele tehnologice, de mediu, socioeconomice şi culturale cu care se confruntă construcţiile contemporane. Proiectele trebuie să fi ajuns într-o etapă avansată de proiectare, să aibă o probabilitate ridicată de execuţie, iar construcţia să nu fi început înainte de 1 iulie 2013.
De asemenea, în cadrul competiţiei se caută proiecte vizionare şi idei îndrăzneţe pentru “Next Generation” (categoria de tineri profesionişti şi studenţi). Autorii trebuie să fie născuți între 2 iulie 1982 şi 24 martie 1996, iar construcţia proiectului nu trebuie să fi început înainte de 1 iulie 2013.
Organizată de Fundaţia Holcim pentru Construcţii Durabile cu sediul în Elveţia, competiţia se desfăşoară în paralel în cinci regiuni ale lumii în 2013/14 fiind apoi urmată de o etapă globală în 2015. Câştigătorii regionali vor fi anunţaţi în cadrul ceremoniilor Holcim Awards la sfârşitul anului 2014 în Moscova (pentru regiunea Europa), Toronto (America de Nord), Medellín (America Latină), Beirut (Africa Orientul Mijlociu) şi Jakarta (Asia Pacific).
Proces optimizat de înscrieri online Participarea la competiţie a fost optimizată şi se bazează pe un formular de înscriere interactiv online. Înscrierile trebuie făcute în limba engleză utilizând formularul online şi trebuie să conţină informaţii despre autori, un rezumat al proiectului şi răspunsul la „criteriile cheie” ale construcţiilor durabile, detalii tehnice, precum şi imagini sau ilustraţii ale proiectului. Un ghid cuprinzător „pas cu pas” explică paşii necesari pentru pregătirea unei înscrieri la adresa: www.holcimawards.org/guide2/2
Juriu internaţional alcătuit din arhitecţi şi academicieni de renume Comisii independente de experţi vor evalua toate înscrierile în funcţie de cele cinci „criterii cheie” ale construcţiilor durabile, care acoperă performanţa economică, socială şi de mediu, precum şi impactul contextual/estetic şi inovaţia/transferabilitatea. Juriile sunt prezidate de Jean-Philippe Vassal (pentru regiunea Europa), Toshiko Mori (America de Nord), Bruno Stagno (America Latină), Howayda Al-Harithy (Africa Orientul Mijlociu) şi Rahul Mehrotra (Asia Pacific). Lista completă cu membrii juriului este disponibilă la: www.holcimawards.org/juries
Sprijin din partea unor universităţi tehnice de renume mondial Holcim Awards se desfăşoară în parteneriat cu unele dintre cele mai importante universităţi tehnice din lume, care găzduiesc întâlnirile juriului. Institutul Federal de Tehnologie din Elveţia (ETH Zurich) coordonează Centrul de Competenţe Tehnice al Fundaţiei Holcim. Alte universităţi partenere sunt: Massachusetts Institute of Technology (SUA), Tongji University (China), Universidade de São Paulo (Brazilia), University of the Witwatersrand (Africa de Sud), Universidad Iberoamericana (Mexic), Ecole Supérieure d’Architecture de Casablanca (Maroc), Indian Institute of Technology (IIT Bombay), American University of Beirut (Liban), Tsinghua University (China) şi University of Melbourne (Australia).
Peste 150 de proiecte câştigătoare în zece ani
Câştigătorii anteriori ai Premiilor Holcim pentru Construcții Durabile din peste 40 de ţări au depus proiecte foarte variate, de la asigurarea nevoilor de bază în comunităţile în curs de dezvoltare până la soluţii tehnice complexe. Detalii despre toţi câştigătorii anteriori ai Holcim Awards sunt disponibile la adresa: www.holcimfoundation.org/projects-search
La ediția anterioară, România s-a clasat pe poziţia a treia ca număr de înscrieri la competiţia Premiile Holcim pentru Construcţii Durabile, cu 58 de proiecte şi viziuni sustenabile.