Timp de două zile, în perioada 21-22 martie 2019, Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Startup-urilor, cu ocazia Startup Europe Summit 2019, eveniment cheie al Comisiei Europene dedicat ecosistemului de tehnologie și startup-urilor.
”Găzduirea unui astfel de eveniment la Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei ne oferă ocazia de a celebra îndrăzneala și inovația celor mai strălucite minți din Europa. Viitorul aparține celor care pot vedea că talentele sunt resursa unei societăți mai bune. Îngrijindu-le și oferind-le oportunități de a testa și de a-și încerca ideile este calea către Europa de mâine, către slujbele viitorului, unde curajul și curiozitatea sunt folosite pentru a face bine și pentru a deveni mai buni. Transmit felicitări Comisarului European responsabil pentru economie și societate digitală, doamna Mariya Gabriel, pentru succesul de a consolida fonduri de 3 ori mai mari pentru ceea ce înseamnă Europa Digitală. Prin acest nou program european, Clujul și România vor avea de câștigat, pentru că vom putea accesa direct bani europeni pentru abilități digitale, utilizarea noilor tehnologii, securitate cibernetică și în special pentru dezvoltarea ecosistemelor de inovare și a startup-urilor”, a declarat primarul Emil Boc.
Startup Europe Summit este organizat la Cluj-Napoca de Comisia Europeană în parteneriat cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Primăria Cluj-Napoca. Acest summit european are loc pentru prima dată în țara noastră și face parte din calendarul manifestărilor organizate în România în contextul președinției Consiliului Uniunii Europene.
Tema ediţiei din acest an a Startup Europe Summit este „Digital Single Market”.
Peste 1000 participanți – oficiali europeni, antreprenori, profesori, investitori, actori principali în antreprenoriat și inovație tehnologică din Europa Centrală și de Est se întâlnesc la Cluj, în acest context, cu actori-cheie în ecosistemele de inovare din Europa de Vest.
Participanții la Summit află cu această ocazie ultimele noutăți direct de la liderii tehnologiei, dar și detalii despre oportunitățile de finanțare europene direct de la Bruxelles, inclusiv despre programele de susținere a startup-urilor (Startup Europe, Consiliul European pentru Inovare, Digital Innovation Hubs, EIT Digital). De asemenea, în cadrul summitului, participanții pot intra în legătură directă cu liderii instituțiilor internaționale de finanțare (Banca Mondială, BEI, Fondul European de Investiții, IFC și BERD) și pot escoperi modul în care administrația publică din întreaga regiune și din Europa îi poate ajuta, fie că se află în căutarea unei finanțări, a unui nou loc de muncă, a noului co-fondator sau a investiției potrivite.