Consiliul Județean Cluj a câștigat un nou proiect cu finanțare europeană. Centrul de recuperare de la Jucu va fi reabilitat

Consiliul Județean Cluj a câștigat un nou proiect cu finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere, Domeniul major de intervenție Planuri integrate de dezvoltare urbană – Poli de creștere (PIDU). Decizia de acceptare a cererii de finanțare presupune începerea perioadei de contractare, respectiv semnarea contractului de finanțare în maximum 2 luni.

Acest nou proiect, referitor la Modernizarea și dotarea centrului de recuperare și reabiltare neuropsihiatrică Jucu, este al patrulea și ultimul proiect din seria celor are vizează reabilitarea obiectivelor sociale acceptat la finanțare. Obiectivul general al proiectului îl constituie creşterea calităţii vieţii tinerilor cu dizabilități neuropsihice severe din centru, valoarea totală este de 5.303.784,79 lei, din care contribuția Consiliului Județean Cluj este de doar 2%, respectiv 106.075,70 lei, durata de implementare fiind de 18 luni.

Precizăm faptul că Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu funcţionează într-o clădire construită în anul 1974, care până în anul 2000 când a fost preluată de către D.G.A.S.P.C. Cluj, a avut o altă destinaţie, respectiv a funcţionat ca şcoală pentru copii cu deficienţe fizice. În anul 2002 s-a realizat o primă recompartimentare parțială a spaţiilor și s-au creat grupuri sanitare cu acces din camerele beneficiarilor,precum şi a unor camere cu funcţiuni necesare desfăşurării activităţii centrului.

În anul 2009 copiii din centru au fost transferaţi la casele de Tip Familial din Cluj, asezământul schimbându-şi destinaţia în Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru tineri cu handicap.

Serviciile furnizate în prezent în cadrul centrului se referă la:
îngrijire (hrănire, igienă corporală, supravegherea şi menţinerea sănătăţii)
recuperare (activităţi de formare/ dezvoltare a abilităţilor de autoservire, de consolidare a autonomiei personale, gimnastică de menţinere a tonusului muscular şi a mobilităţii, masaj de recuperare, etc.)
integrare/reintegrare socială – activităţile desfăşurate sunt în funcţie de nevoile identificate pentru fiecare beneficiar

La această dată, pentru o bună funcționalitate, clădirea necesită investiţii în infrastructură şi echipamente, modernizarea spaţiilor de cazare, spaţiilor comune și grupurilor sanitare, pentru a se crea cadrul optim de furnizare a serviciilor şi desfăşurare a activităţilor specifice cu beneficiarii.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu are o capacitate de 50 de locuri şi în prezent oferă servicii unui numar de 47 de tineri. Din cei 47 de beneficiari, 22 sunt de sex masculin şi sunt găzduiţi la parterul clădirii, iar 25 de beneficiari de sex feminin sunt gazduiţi la nivelul întâi al clădirii. Nivelul doi este dezafectat iar la nivelul trei se găsesc câteva săli destinate activităţilor cu beneficiarii.

Recomandari

Alte Articole