Deznădejde! Asta exprimau azi chipurile celor care ieşeau pe poarta combinatului din Câmpia Turzii cu preavizele de concediere în mână. Nu mai au nici puterea să se revolte…
La o vârstă la care o reangajare are o şansă apropiată de 0%, oamenii nici nu au puterea să privească în viitorul incert. Pentru că nu ştiu ce vor face. Unii mai au încă rate la bănci, alţii se gândesc la copiii lor şi la posibilitatea de a le mai asigura sprijinul financiar necesar pentru a-şi continua studiile. Fiecare poveste în sine este dureroasă… Iar aceste poveşti îngroaşă şi mai mult rândul şomerilor din Câmpia Turzii, o localitate care se stinge, încet-încet, sub ochii impasibili ai autorităţilor.
Oamenii sunt convinşi că dispariţia combinatului este premeditată. Chiar şi mult-trâmbiţata reportnire nu a fost decât o strategie de imagine. Soarta era pecetluită de mult: închiderea totală! Pentru că, muncitorii de la Câmpia Turzii nu aveau cum să facă profit în condiţiile în care materia primă era asigurată exclusiv de la Buzău, o altă unitate a aceleiaşi societăţi controlate de ruşi, la suprapreţ, comparativ cu preţurile cu care aceleaşi produse se puteau achiziţiona de pe piaţă. Astfel, printr-o strategie financiară bine pusă la punct, probabil s-a urmărit sacrificarea combinatului din Câmpia Turzii, pentru o posibilă salvare a celui de la Buzău.
Foştii angajaţi sunt, însă, revoltaţi! Ei susţin că, practic, este vorba de un sabotaj în faţa căruia nu ia nimeni măsuri! Ei acuză atât Guvernul, cât şi reprezentanţii administraţiei locale, care „i-au dus cu zăhărelul”, iar acum îşi văd doar de interesele proprii.
„Mizeria de la Mechel Câmpia Turzii continuă. I-au scos pe aceşti administratori judiciari în faţă ca să îşi poată continua planul diabolic pe care îl aveau încă de la privatizare. Noi nu putem fi de acord cu acest lucru. Doresc aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii, e foarte simplu. Au ajuns şi firmele de administrare judiciară să fie scoase în faţă, se îmbogăţesc firmele, se îmbogăţesc hoţii, se îmbogăţesc firmele de insolvenţă şi mor capacităţile de producţie cu consecinţele sociale de rigoare. Activitatea de la Câmpia Turzii se susţine din punct de vedere economic, iar cei de la Mechel constată că trebuie să rezilieze contracte şi au început tocmai cu contractele de muncă, un lucru cu care nu suntem de acord”, a declarat azi prefectul Gheorghe Vuşcan, citat de Realitatea TV, după o întâlnire pe tema situaţiei de la combinatul din Câmpia Turzii.
Pe de altă parte, liderul de sindicat Ioan Pascu a anunţat că nu este exclus să fie organizate din nou proteste de stradă.
Vezi imaginile deznădejdii de la Câmpia Turzii: