Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, îi invită pe toţi iubitorii de folclor să participe la serbările populare ce vor avea loc la acest sfârşit de săptămână.
Astfel, sâmbătă, 29 iunie, va avea loc “Sărbătoarea populară de pe Muntele Dobrin”, duminică, 30 iunie “Sărbătoarea Paparudele de la Nireş” şi, începând de vineri până duminică, “Sărbătoarea fiilor satului” la Sînpaul.
Manifestarea de la Muntele Dobrin, va debuta la ora 9.30 cu o slujbă religioasă. Apoi, începând cu ora 14.00, va urma un spectacol folcloric susţinut de soliştii Traian şi Valeria Ilea, Mariana Morcan, Adrian Buza, Andreea Ciupe, Ioana Budae, acompaniaţi de orchestra “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj. De asemenea, în spectacol va evolua şi ansamblul “Rapsodia Someşeană” din Cluj-Napoca.
“Sărbătoarea Paparudele de la Nireş”va avea loc duminică, 30 iunie. Conform tradiţiei, obiceiul străvechi al paparudelor se va desfăşura pe uliţele satului, începând cu ora 12.00. În urmă cu câteva secole marele cărturar Dimitrie Cantemir, descria astfel această sărbătoare, neschimbată de trecerea timpului: “Vara, când seceta ameninţa semănăturile, ţăranii din Moldova îmbracă o fetiţă care nu a împlinit zece ani cu o cămăşuţă făcută din foi de arbori şi alte ierburi; băieţii şi fetele de aceeaşi vârstă se ţin după ea şi ocolesc toată vecinătatea cântând şi dansând, iar când le întâmpină o bătrână, aceasta trebuie să o stropească cu apă rece. Cântecul este cam aşa: <Papalugă, coboară din cer, deschide porţile, dă drumul ploilor, ca să crească grânele, grâul, meiul.>”
După sceneta paparudei va urma spectacolul folcloric, în care vor evolua soliştii: Fraţii Ion şi Grigore Zegrean, alături de grupul “Tradiţii” al Zăgrenilor din Ceaba, Amalia Codorean Chindriş, Mariana Morcan, Ioana Breda Morar, Marinel Pop, Paul Taloş, Ovidiu Şomlea, acompaniaţi de orchestra “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj. Vor susţine, de asemenea, microrecitaluri, ansamblurile: Ansamblul de dansuri populare “Mugurii Mintiului”, Ansamblul de dansuri populare maghiare “Arvalanyhaj” din Unguraş şi Ansamblul de dansuri populare maghiare “Aranyeso Neptanccoport” din Dej. După ora 19.00, toţi cei prezenţi la faţa locului vor avea parte de un “Joc la şură” şi de un bal.
“Sărbătoarea fiilor satului de la Sînpaul” va debuta vineri, 28 iunie, cu Ziua Porţilor Deschise, la terenul de golf din Sînpaul iar sâmbătă 29 iunie, începând cu ora 10.00 vor fi oficiate, în bisericile din comună, mai multe slujbe religioase. Ziua va conţine şi întreceri de şah şi tenis de masă la căminul cultural, precum şi inaugurarea terenului de fotbal, cu un meci amical între formaţiile comunelor Sînpaul şi Gîrbău. Seara de sâmbătă va debuta cu un spectacol artistic oferit de elevii Şcolii “Ioan Alexandru” din Sînpaul şi se va încheia cu un spectacol folcloric susţinut de ansamblul folcloric “Bucium”. Duminică, 30 iunie, spectacolul folcloric va începe la ora 13.00 cu evoluţiile ansamblurilor folclorice “Baciu”, “Bucium” şi “Dor Clujean”. Apoi, după alocuţiunile oaspeţilor prezenţi la serbare, vor urma evoluţiile orchestrei “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj şi a ansamblului folcloric din Gilău. De asemenea, în spectacol vor susţine recitaluri soliştii Cornel Borza, Rareş şi Marinela Zegrean Istici, Adrian Buza, Mihaela Grindean şi Adriana Irimieş.