Liceele clujene de deficienţi de vedere şi de auz, declarate Şcoli Europene

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere şi Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz din Cluj-Napoca, unităţi de învăţământ special aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, au reuşit performanţa de a obţine titlul de ,,Şcoală Europeană” 2017 în urma clasării între primele patru instituţii câştigătoare ale competiţiei la nivel naţional.
,,Situarea celor două şcoli speciale ale noastre în fruntea clasamentului final al acestei competiţii la care au participat scoli de prestigiu din întreaga ţară reprezintă o performanţă cu adevărat de excepţie, respectiv recunoaşterea faptului că serviciile oferite elevilor se ridică la nivelul standardelor extrem de exigente impuse de normele europene”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judetean Cluj.
Acordarea acestui prestigios titlu a survenit unui concurs derulat la nivel naţional, ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediţie, în urma căruia doar 63 de şcoli din ţară au obţinut punctajul necesar pentru a fi declarate învingătoare în cursa pentru obţinerea certificatului de ,,Şcoală Europeană”.
Astfel, din judeţul Cluj au obţinut titulatura de Şcoală europeană doar trei unităţi şcolare, respectiv cele două unităţi de învăţământ special aflate în subordinea forului administrativ judeţean şi o şcoală din învăţământul de masă, Colegiul Tehnic ,,Ana Aslan” Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte rezultatul evaluării în baza căreia a fost acordată titulatura de Şcoală Europeană, punctajul obţinut de cele două şcoli speciale clujene a fost unul extrem de ridicat. Astfel, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere a obţinut 176 de puncte, în timp ce Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz a obţinut 174 de puncte, acestea reuşind în acest fel performanţa cu adevărat remarcabilă de a ocupa poziţiile trei, respectiv patru, în clasamentul naţional final. În ceea ce priveşte şcoala clujeană din învăţământul de masă care a reuşit obţinerea titlului, Colegiul Tehnic ,,Ana Aslan” Cluj-Napoca, aceasta a obţinut un punctaj final de 154 de puncte.
Competiţia naţională pentru obţinerea certificatului ,,Şcoală Europeană” este un concurs organizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, la care participă unităţi de învăţământ preuniversitar care au derulat sau derulează proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, tineretului şi sportului.
Întrecerea derulată sub titulatura „Şcoală Europeană” constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii. Odată obţinut, certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.
Certificarea şcolilor cu titlul de „Şcoală Europeană” le conferă recunoştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale iar eforturile pe care acestea le fac pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi şi noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătăţire a managementului şcolar şi la dezvoltarea unei culturi organizaţionale solide.

Recomandari

Alte Articole