In perioada urmatoare Primăria Cluj Napoca își propune să reîmprospăteze centrul municipiului. Pentru a putea indeplini acest obiectiv edili mizează si de sprijinul clujenilor, in vederea realizarii unor lucrari de interventie la imobilele din aceasta zona.
In urma unei actiuni de inventariere a cladirilor deteriorate din centrul orasului, din cele 376 de imobile inventariate intr-o prima faza, a fost identificată urmatoarea situatie:
– 18 imobile aflate intr-o stare avansata de degradare (prezinta pericol public din cauza deteriorarilor anvelopei) – imobile care vor fi notificate de urgenta. (acestea se afla in urmatoarele zone: Bd. Eroilor, str. Hermann Oberth, str. Horea, str. I.C. Bratianu, str.I. Maniu, str. Memorandumului, str. Napoca, Piata Avram Iancu, Piata Unirii, str. Regele Ferdinand).
– 75 imobile care se afla in atentia noastra – care vor fi notificate ulterior celor 18.
Proprietarii celor 18 imobile aflate intr-o stare avansata de degradare vor fi notificati de Primarie si vor avea urmatoarele obligatii:
1. Contactarea unui expert tehnic atestat in vederea redactarii notei tehnice de constatare (http://www.mdrt.ro/constructii/atestari-tehnico-profesionale/experti-tehnici)
2. Transmiterea la registratura primariei municipiului Cluj-Napoca a hotararii/ acordului scris insotita/insotit de nota tehnica de constatare in termen de 60 zile de la primirea notificarii, in caz contrar urmand a fi aplicate sanctiuni contraventionale conform Legii nr.153/2011.
3. Executarea lucrarilor de interventie, in baza proiectului autorizat si a documentatiei tehnice, in termen de 12 luni de la primirea notificarii, termen ce poate fi majorat cu 6 luni numai cu acordul scris al primarului.
4. Receptia lucrarilor in termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului prevazut in autorizatia de construire.
Nerespectarea obligatiilor ce revin proprietarului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (conform HCL nr. 358/2013).
Facilitati pentru realizarea lucrari de protejare si interventie la astfel de cladiri
Proprietarii imobilelor degradate au la dispozitie doua variante prin care pot realiza lucrarile de protejare si interventie la cladiri:
a. Lucrarile de interventie ale proprietarilor imobilelor finantate din resurse financiare proprii, situatie in care acestia au posibilitatea de a beneficia de credit bancar cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, precum si acoperirea costurilor privind contravaloarea documentatiei tehnice si a 20% sub forma de grant pentru executia lucrarilor.
b. Acordarea sprijinului financiar rambursabil de catre Consiliul Local, in conditiile constituirii unei garantii imobiliare in favoarea administratiei publice locale. Finantarea rambursabila se realizeaza prin suportarea de catre municipiul Cluj-Napoca a contravalorii documentatiei tehnice, 20% grant pentru executie si 80% sub forma de contributie financiara, restituita in 10 ani cu garantie imobiliara.