Ministrul Mihnea Costoiu a înmânat autorizaţia de funcţionare a Parcului ştiinţific şi tehnologic “Tetapolis”

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a primit din partea ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, Autorizaţia de funcţionare a parcului ştiinţific şi tehnologic „Tetapolis”.
Proiectul de construire al Tetapolis prevede accesarea a aproximativ 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial, axa 2, şi va fi similar altor proiecte de parcuri tehnologice din Europa „Avem un exemplu foarte bun în acest sens: parcul ştiinţific din Berlin. Aici funcţionează peste 1000 de companii din domeniul biotehnologiilor, opticii, IT-ului sau media, şase institute de cercetare ale universităţilor şi 11 centre de cercetare non-universitare. Bineînţeles, la Cluj parcul tehnologic va fi creat la o scară mai mică, pe un teren de aproximativ 10 hectare viabilizat, în care vor fi construite clădiri moderne – birouri, incubatoare de afaceri şi mai multe laboratoare de cercetare pentru tehnologii inovative. În acest moment există două posibile variante pentru localizarea viitorului parc Tetapolis, respectiv în cadrul Parcului Tetarom I, după extinderea acestuia sau pe un teren aflat pe raza comunei Baciu. Suntem convinşi de faptul că edificarea acestui parc va urma modelul de succes dezvoltat de Tetarom prin intermediul actualelor sale parcuri industriale”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
Tetapolis este singurul parc ştiinţific din ţară realizat exclusiv prin parteneriatul dintre autorităţile publice locale şi mediul academic, fără aport de capital privat. Iniţiativa creării unui astfel de parc ştiinţific şi tehnologic în Cluj a apărut în vara acestui an când, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, a fost semnat un protocol de colaborare între conducerea executivă a judeţului, rectorii universităţilor clujene şi conducerea TETAROM pe de o parte şi domnul Luis Sanz, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice (IASP), pe de altă parte. Necesitatea realizării acestui parc a apărut ca urmare a dorinţei de valorificare a resursei umane înalt calificate existente. Din acest punct de vedere, universităţile clujene reprezintă un atu important care trebuie valorificat la maximum, mediul academic fiind astfel un pilon de bază în cristalizarea parcului ştiinţific Tetapolis.
În prezent, în judeţul Cluj, există mai multe parcuri industriale. Patru dintre ele sunt administrate de Tetarom, la care Consiliul Judeţean Cluj este acţionar majoritar, în timp ce restul sunt private. În ceea ce priveşte parcurile strict ştiinţifice, în România, în momentul de faţă, nu există unul funcţional. Conform datelor pe care le avem, există astfel de tentative la Iaşi sau Galaţi, dar acestea sunt încă destul de departe de conceptul real de parc ştiinţific şi tehnologic, aplicat cu succes în străinătate.
Reamintim faptul că, în accepţiunea IASP, un parc tehnologic şi ştiinţific este o iniţiativă menită să încurajeze formarea şi creşterea industriilor din economia bazată pe cunoaştere, iniţiativă care are legături operaţionale cu mediul universitar, centre de cercetare şi alte instituţii din sfera educaţională. Un asemenea proiect are la bază o echipă de experţi capabili să realizeze transferul tehnologic către zona de business şi producţie. Parcurile ştiinţifice sunt iniţiative care contribuie decisiv la dezvoltarea socio-economică a zonelor în care se află. SUA au peste 170 astfel de parcuri, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord 63, Franţa 60, Finlanda 24, Germania 12, Suedia 12.

Recomandari

Alte Articole