După două ediții marcate de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, evenimentul european Noaptea Muzeelor, ediția a XVIII-a, revine la Cluj, sâmbătă, 14 mai a.c., cu activități ca în vremurile de altă dată.
Cu acest prilej, 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍 𝑬𝒕𝒏𝒐𝒈𝒓𝒂𝒇𝒊𝒄 𝒂𝒍 𝑻𝒓𝒂𝒏𝒔𝒊𝒍𝒗𝒂𝒏𝒊𝒆𝒊, 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝑨𝒓𝒕𝒂 𝑪𝒍𝒖𝒋-𝑵𝒂𝒑𝒐𝒄𝒂, 𝒑𝒓𝒆𝒄𝒖𝒎 𝒔𝒊 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒂𝒍 ,,𝑶𝒄𝒕𝒂𝒗𝒊𝒂𝒏 𝑮𝒐𝒈𝒂” 𝒅𝒊𝒏 𝑪𝒊𝒖𝒄𝒆𝒂, 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒊𝒕𝒖𝒕𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒄𝒖𝒍𝒕𝒖𝒓𝒂 𝒔𝒖𝒃𝒐𝒓𝒅𝒐𝒏𝒂𝒕𝒆 𝑪𝒐𝒏𝒔𝒊𝒍𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕𝒆𝒂𝒏 𝑪𝒍𝒖𝒋, 𝒗𝒐𝒓 𝒑𝒖𝒕𝒆𝒂 𝒇𝒊 𝒗𝒊𝒛𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒈𝒓𝒂𝒕𝒖𝒊𝒕. De asemenea, pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele și 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖𝒍 𝑵𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝑰𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒊 𝑷𝒓𝒐𝒎𝒐𝒗𝒂𝒓𝒆 𝑻𝒖𝒓𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒂 𝑪𝒍𝒖𝒋, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean, pregătesc și o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.
Astfel, 𝙈𝙪𝙯𝙚𝙪𝙡 𝙀𝙩𝙣𝙤𝙜𝙧𝙖𝙛𝙞𝙘 𝙖𝙡 𝙏𝙧𝙖𝙣𝙨𝙞𝙡𝙫𝙖𝙣𝙞𝙚𝙞 prezintă o ofertă culturală semnificativă și diversificată de evenimente și expoziții pentru Noaptea europeană a muzeelor, acestea urmând a se desfășura la sediul central al instituției – Palatul Reduta, între orele 18.00 – 00.00.
Activitățile derulate cu acest prilej vor fi dedicate istoriei și memoriei locale. Publicul prezent va avea ocazia să îi întâlnească pe autorii volumelor 6 și 7 ale seriei ,,Povești despre Cluj”, publicate sub egida Asociației Vechiul Cluj. Vor fi prezentate, de asemenea, cele mai recente volume ale traducerii în limba română a ,,Istoriei Clujului”, de Jakab Elek, în prezența editorului și traducătorului acesteia, istoricul Attila Varga.
Tot cu prilejul Nopții Muzeelor vor putea fi vizitate, gratuit, atât expoziția permanentă, cât și cele patru expoziții temporare, respectiv ,,Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó”, ,,Construcții de lemn din Bucovina”, ,,Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei” și ,,Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor”.
La fel ca în fiecare an, și 𝙈𝙪𝙯𝙚𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝘼𝙧𝙩𝙖 𝘾𝙡𝙪𝙟-𝙉𝙖𝙥𝙤𝙘𝙖, se înscrie în rândul instituțiilor care își așteaptă publicul cu numeroase expoziții. Pe lângă cea permanentă – Galeria Națională, desfășurată de-a lungul a nu mai puțin de 15 săli din incinta clădirii, vizitatorii vor mai putea admira exponate în cadrul altor patru expoziții. Este vorba despre ,,Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan”, care aduce în atenția publicului creații ale tinerilor artiști, ,,Vargha Mihály. Expoziție de sculptură” a artistului cu același nume, expoziția ,,Amurg”, o incursiune în lumea Maramureșului, și ,,Mapping Frames”, care cuprinde creații ale artiștilor contemporani din centrul de artă Cluj-Napoca și nu numai.
𝙈𝙪𝙯𝙚𝙪𝙡 𝙈𝙚𝙢𝙤𝙧𝙞𝙖𝙡 ,,𝙊𝙘𝙩𝙖𝙫𝙞𝙖𝙣 𝙂𝙤𝙜𝙖” 𝘾𝙞𝙪𝙘𝙚𝙖 se alătură și el rețelei care celebrează acest eveniment, întâmpinându-și vizitatorii atât cu expozițiile permanente, cât și cu unele temporare, dar și cu alte activități speciale. Astfel, în serie expozițiilor temporare se înscriu expoziția de artă plastică, fotografie și documente ,,O.Goga. Ipostaze ale unei personalități”, expoziția de podoabe și partituri ,,Castelana de la Ciucea”, expoziția comemorativă de carte ,,Volumele lui Octavian Goga”, expoziția de sculptură ,,Memoria satului încrustată în lemn”, organizată în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Totodată, publicul prezent se va putea bucura de momente tradiționale prezentate de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Comuna Negreni, de un moment liric prezentat de profesorii și elevii Școlii din Ciucea, iar în colaborare cu Mănăstirea ,,Nașterea Maicii Domnului” din Ciucea va fi organizat și un parastas.
Tema din acest an a Nopții Muzeelor de la Muzeul ,,Octavian Goga” va fi ,,Lecție deschisă”, iar acțiunea în sine, care va începe la ora 18.00, va cuprinde inclusiv comunicarea ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga și Ady Endre”.
Tot cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪𝙡 𝙉𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙙𝙚 𝙄𝙣𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙞 𝙋𝙧𝙤𝙢𝙤𝙫𝙖𝙧𝙚 𝙏𝙪𝙧𝙞𝙨𝙩𝙞𝙘𝙖 𝘾𝙡𝙪𝙟, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 00.00. Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi, astfel, informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.
Desfășurat, anual, sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), evenimentul cultural inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța reprezintă o modalitate de marcare a identității europene.
România frumoasă și bogată, însă batjocorită și trădată de o șleahtă de pseudo-politicieni nemernici!
EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA Știți câte așa-numite servicii secrete există în...
Deschide