Pasiune şi voinţă duse la extrem – agricultură la 100 de km! (VIDEO-Galerie FOTO)

Se întâmplă într-un sat sălăjean de pe Valea Someşului, la 100 de kilometri de oraşul de domiciliu. Protagoniştii sunt doi pensionari iar locul acţiunii este grădina din spatele casei părinteşti. Deşi pare de necrezut la prima vedere, se întâmplă totuşi de foarte multă vreme şi culmea, se lasă şi cu profit! Bucata de realitate surprinsă pe viu este o poveste de viaţă în primul rând, dar poate fi  şi un exemplu la capitolul afaceri de familie.

 

Familia Petre din Cluj-Napoca se pare că a câştigat de multă vreme pariul cu agricultura şi nu oricum – de la distanţa de 100 de kilometri şi nu de oriunde ci tocmai din oraşul de domiciliu. Faptul că această reţetă dă roade nu se datorează nici tehnologiei sofisticate şi nici internetului cum poate ar fi înclinaţi mulţi să creadă. Nu e nimic virtual! Reţeta succesului are doar trei ingrediente: muncă, pasiune şi voinţă! Toate duse la extrem!

Lenuţa Petre se ocupă cu grădinăritul tradiţional de peste şase decenii, din copilărie. A început prin a-şi ajuta mama pe vremea CAP-ului, în grădinile de legume amenajate de către comunişti pe hotarul de şeş. La adolescenţă ştia singură să mânuiască plantele în grădina casei de 15 ari, primită ca lot ajutător de la stat. Împreună cu părinţii cultivau legume pe toată perioada verii şi le vindeau în piaţa sau târgul din Ileanda încă din anii ’70. După căsătorie distanţa dintre casă şi grădină a devenit mai mare cu 100 de kilometri întrucât s-a stabilit la Cluj-Napoca unde a intrat în câmpul muncii până acum 5 ani când a ieşit la pensie.

Astăzi, pasiunea şi vechile îndeletniciri au devenit afacere de familie. În primii ani ai democraţiei pământul naţionalizat a reintrat din nou în proprietate iar grădina de legume măsoară acum 30 de ari. La fiecare sfârşit de săptămână Lenuţa parcurge 200 de kilometri pentru a lucra în grădină cu soţul Alexandru. Acasă la ţară a fost ajutată de către părinţi Iosif şi Valeria Bora. Până acum doi ani tatăl răspundea de estetica grădinii iar mama de rotaţia culturilor. Acum a rămas doar mama, care la vârsta de 85 de ani încă mai plantează ceapă sau alte zarzavaturi unde zăreşte un petic de pământ gol. Cu un motocultor familia Petre lucrează pământul din primele zile de primăvară şi până toamna târziu în fiecare săptămână. După  legumele de primăvară care ies primele la tarabă, se face loc celor de vară iar apoi celor de toamnă, toate îngrijite şi cultivate tradiţional. De la ceapa verde şi roşii,  până la castraveţi şi varză, toate legumele folosite de  gospodine pentru gătit sau cămară cresc din seminţe autohtone în grădina din Buzaş.

Grădinăritul i-a adus mai mult decât se putea aştepta! Pe lângă bruma de profit, plantele i-au salvat se poate spune chiar şi viaţa. Munca în grădină i-a folosit ca terapie după ce a fost diagnosticată de două ori cu cancer. În prezent se simte bine şi munceşte de dimineaţa până în noapte printre plante, cel puţin două zile din săptămână.

Lenuţa Petre:”Povestesc de fiecare dată cu ele(n.r. plantele), le găsesc schimbate ori de câte ori intru în grădină”!

În sezonul de vară naveta se dublează deoarece legumele proaspete trbuie culese şi duse la piaţă. În restul timpului se ocupă numai de vânzare în Piaţa ”Ion Meşter” din Cluj-Napoca  unde are proprii clienţi, câştigaţi de-a lungul anilor prin calitatea legumelor.  Aici este ajutată de cei doi băieţi Sorin şi Mihai cu soţiile Annamaria şi Lavinia. Din când în când, mai sare în ajutor şi nepoţelul Matei Andrei, la cei aproape trei anişori!

Mircea MUREŞAN

Recomandari

Alte Articole