Patrulaterala Vestului, o opțiune viabilă pentru dezvoltarea municipiului Câmpia Turzii

Unul dintre cele mai inovatoare demersuri administrative din România ultimilor ani a fost cel întreprins de către municipiile Cluj Napoca, Oradea, Timișoara și Arad.

Primarii acestora au semnat, zilele trecute, o alianță denumită „Patrulaterala Vestului”. Scopul Patrulateralei este acela de a demara și implementa proiecte comune pentru crearea de sisteme de infrastructură, autostrăzi și căi ferate rapide.

Mai presus decât atât, în conformitate cu spusele primarului Timișoarei, Nicolae Robu, Patrulaterala Vestului își propune să obțină finanțări pentru proiectele gândite, direct de la Bruxelles, fără imixtiunea Ministerului Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice.

Ca urmare a acestui demers unic în istoria României, administrația locală a Municipiului Câmpia Turzii, oraș emergent, care în doar doi ani a solicitat finanțări în valoare de peste 30 de milioane de euro, din fonduri europene, și-a propus aderarea la Patrulaterala Vestului.

Astfel, primarul municipiului, Dorin Nicolae LOJIGAN, a formulat adrese către primarii celor patru municipii constituente, prin intermediul cărora și-a manifestat intenția ca Patrulaterala Vestului să fie extinsă către Câmpia Turzii.
Municipiul nostru dispune de o serie de avantaje unice, în contextul dezvoltării economico-administrative, în regiunea de Vest a Transilvaniei, fiind atât un nod rutier, cât și unul feroviar.

De asemenea, tradiția forței de muncă din Câmpia Turzii, face din orașul nostru un partener viabil, pe proiecte de dezvoltare a infrastructurii, indiferent de natura acesteia.

Avantajele menționate anterior au fost demonstrate atât de investitorii importanți care și-au stabilit puncte de lucru în orașul nostru (Cikautxo, Berg Banat, La Loraine, Henkel, Heko Schrauben, Macromex sau GreenWee), cât și de sutele de cetățeni ai municipiului nostru care susțin activitățile industriale ale investitorilor din diversele parcuri industriale clujene (Bosch, Emerson, Fujikura, DeLonghi etc).

Dacă solicitarea Municipiului Câmpia Turzii va fi acceptată de către omologii din Cluj Napoca, Timișoara, Arad și Oradea, orașul nostru va primi acces la proiecte de infrastructură mare, căi ferate, drumuri rapide, dar și alte proiecte de dezvoltare, care-i va conferi capacitatea unei dezvoltări rapide, peste trendul orașelor de talia municipiului nostru.

„Am văzut în Patrulaterala Vestului un demers inovativ, din punct de vedere administrativ, dar și oportunitate pentru municipiul nostru de a se dezvolta rapid, grație colaborării cu omologii noștri. Prin prisma apropierii geografice, administrative și politice de capitala județului, am putea contribui la dezvoltarea acestui proiect de cooperare inter-regională. Sunt foarte încrezător în răspunsul omologilor mei și aștept cu nerăbdare momentul în care le vom putea transmite cetățenilor noștri că municipiul lor gândește, accesează și implementează proiecte comune cu Oradea, Arad, Timișoara și Cluj Napoca. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că municipiile Arad și Câmpia Turzii au mai colaborat la proiectul cu finanțare Vest-Nord-Vest, ceea ce ne conferă perspective optimiste pentru viitorul apropiat”, a precizat Dorin Nicolae LOJIGAN, primarul municipiului Câmpia Turzii.

Recomandari

Alte Articole