Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu, a primit vizita unei delegaţii a Băncii Mondiale, delegaţie formată din specialişti în domeniul eficienţei energetice şi al dezvoltării sociale. Totodată, având în vedere obiectivele misiunii şi domeniile de interes ale experţilor instituţiei internaţionale, la întâlnire au participat şi directorii din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean precum şi conducerea Companiei de Apă Someş SA şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţii aflate în subordinea forului administrativ judeţean.
Misiunea Băncii Mondiale în judeţul Cluj se derulează în cadrul meomorandumului de înţelegere semnat între Guvernul României şi Banca Mondială, fiind legată de pachetul de cinci proiecte semnate deja cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cele cinci proiecte vizează o analiză a sistemului de dezvoltare urbană în România, a sistemului de dezvoltare spaţială, o analiză a polilor de creştere, o analiză a aparatului funcţional al Programului Operaţional Regional precum şi o analiză a dificultăţilor întâmpinate de comunităţile marginalizate din România.
În cadrul întâlnirii, membrii delegaţiei Băncii Mondiale şi-au exprimat interesul faţă de programele prioritare ale Consiliului Judeţean, sens în care, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu, a prezentat principalele proiecte de investiţii aflate în curs de derulare la nivelul forului administrativ judeţean precum spitalul regional de urgenţă, reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene, sistemul de management integrat al deşeurilor, extinderea parcurilor industriale administrate de Consiliul Judeţean prin intermediul TETAROM, dezvoltarea şi modernizarea aeroportului clujean. În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean a insistat asupra importanţei şi a impactului extrem de pozitiv pe care toate aceste proiecte le au în ceea ce priveşte dezvoltarea economico-socială a judeţului şi, respectiv, creşterea calităţii vieţii şi a nivelului de bunăstare a comunităţii întregului judeţ, subliniind necesitatea identificării soluţiilor optime prin intermediul cărora, cu sprijinul Guvernului României, judeţul Cluj să beneficieze de expertiza şi de resursele Băncii Mondiale.
Totodată, în cadrul întâlnirii o atenţie aparte a fost acordată problemelor referitoare la politica generală de dezvoltare economico-socială a judeţului Cluj, precum şi proiectelor cu finanţare europeană, Preşedintele Consiliului Judeţean solicitând reprezentanţilor Băncii Mondiale asistenţă de specialitate, în vederea consolidării capacităţii de formulare a strategiilor, de planificare a proiectelor, precum şi de elaborare şi implementare a lor.
„Interesul manifestat de reprezentanţii Băncii Mondiale pentru judeţul nostru ne bucură şi ne reconfirmă faptul că, atât în ceea ce priveşte derularea marilor proiecte de investiţii cât şi în ceea ce priveşte atragerea de noi investiţii străine, suntem pe drumul cel bun. Întâlnirea de astăzi reprezintă pentru noi un excelent prilej de a crea noi oportunităţi de colaborare, în special în domeniul investiţiilor şi al absorbţiei fondurilor europene. Sperăm astfel ca, în urma stabilirii acestei punţi de legătură cu reprezentanţii Băncii Mondiale, vom beneficia la nivel judeţean de consultanţa şi sprijinul experţilor acestei prestigioase instituţii” a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.